Transport Online - Rechter verbiedt stakingen bij KLM

 


Rechter verbiedt stakingen bij KLM

Rechter verbiedt stakingen bij KLM
11-08-2016 15:38 | Arbeidsvoorwaarden | auteur ANP

HAARLEM - Grondpersoneel van KLM mag in ieder geval tot en met 4 september niet staken. De kortgedingrechter in Haarlem oordeelde donderdag dat het voor vakbond FNV tot die datum verboden is om een staking op touw te zetten, waarmee KLM in het gelijk werd gesteld. De bond legt zich niet neer bij de uitspraak en vraagt met spoed een hoger beroep aan.

De rechter wees onder meer op de huidige vakantiedrukte op de luchthaven en de aanhoudende terreurdreiging als reden om acties voorlopig te verbieden. "De beperking aan het recht op collectieve actie in dit geval is maatschappelijk gezien dringend noodzakelijk", aldus de rechter.

FNV-onderhandelaar Zakaria Boufangacha vindt die redenering "onbegrijpelijk''. "De veiligheidsdriehoek, bestaande uit het Openbaar Ministerie, de gemeente Haarlemmermeer en de politie, gaat over de veiligheid. Zij hebben ons nog nimmer verboden om actie te voeren bij KLM en Schiphol'', reageert hij. "Veiligheid staat bij ons in een hoog vaandel. De gevolgen moeten per werkonderbreking worden afgewogen en niet bij voorhand verboden worden voor de komende maand.''

Echter, volgens de rechter is het aannemelijk dat de schade van eventuele acties juist door de huidige vakantiedrukte erg hoog zou zijn. Daarvan zouden veel passagiers de dupe zijn. Verder wees de rechter op het "na-ijleffect" van recente problemen bij de bagageafhandeling op Schiphol.

Vorige week werden acties van de bond op het laatste moment afgeblazen. Grondmedewerkers van KLM zouden anderhalf uur lang geen passagiersvliegtuigen afhandelen, waardoor waarschijnlijk tientallen vluchten vertraging zouden oplopen. KLM stapte daarop naar de rechter, die acties op dat moment voor een week verbood.

De FNV ligt al een tijdje overhoop met KLM over de arbeidsvoorwaarden voor het grondpersoneel. KLM wil nog altijd in gesprek en hoopt FNV voor 4 september te overtuigen. "Wij hebben een goed voorstel gedaan en hopen dat FNV, net als de andere bonden, hiermee akkoord wil gaan", aldus een woordvoerder.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,582
Diesel1,339

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Rijverboden