Clicky


UPTR wil Satellic aanklagen wegens schending privacy

UPTR wil Satellic aanklagen wegens schending privacy
10-08-2016 19:17 | België | auteur Redactie [FE]

BRUSSEL - De kilomterheffing soap in België duurt nog altijd voort. Nog altijd zijn Belgische transportondernemingen op zijn zachtst gezegd niet blij met de gevolgen van de kilometerheffing. De UPTR, een van de beroepsorganisaties van de Belgische transportsector, wil opnieuw naar de rechter stappen om een klacht in te dienen tegen Satellic, deze keer vanwege schending van de privacy.

De klacht is nog niet officieel ingediend maar de UPTR heeft tegenover de Vlaamse zender RTBF bevestigd dit in de komende weken wel te gaan doen.

UPTR is een grote tegenstander van het tolsysteem en is al eerder naar de rechter gestapt. Nu stelt de Unie van professionele transporteurs en logistieke ondernemers dat Satellic continu de vrachtwagens via satelliet volgt. Reul claimt dat dit in principe enkel mogelijk is in het kader van de wet op bijzondere opsporingsmethoden.

Satellic betwist de argumenten van UPTR. De OBU's of 'bakjes' in de trucks registreren financiële gegevens, op basis van gps-gegevens, zegt woordvoerder Benoît Lempkowicz. "Maar de berekening gebeurt in het bakje zelf. Onze diensten hebben dus geen toegang tot de plaatsgegevens."

Satellic betwist eveneens dat de controlepoortjes alle passerende voertuigen 'flitsen', zoals UPTR beweert.