Clicky


Man vast voor besnijdenissen op azc Katwijk

Man vast voor besnijdenissen op azc Katwijk
05-08-2016 13:46 | Binnenland | auteur ANP

KATWIJK - Een 59-jarige man uit Almere is donderdag aangehouden omdat hij op onzorgvuldige wijze en zonder licentie besnijdenissen zou hebben uitgevoerd bij jonge jongens in het asielzoekerscentrum in Katwijk. Dat heeft het Openbaar Ministerie in Den Haag vrijdag gemeld.

De man zou op zondag 24 juli zes jongetjes hebben besneden. In zeker één geval liep het kind zodanige complicaties op dat hij naar het ziekenhuis moest worden gebracht.

Politie en OM onderzoeken de wijze van besnijden en ook in hoeverre de Almeerder bevoegd was om dergelijke ingrepen uit te voeren.

Ook hoe de man de besnijdenissen binnen de muren van het azc heeft kunnen uitvoeren moet nog worden uitgezocht. Volgens het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) zijn er wel begeleiders in het Katwijkse azc, maar kunnen die niet alles zien en horen. "Er wonen ruim duizend mensen in het azc in Katwijk. Het is geen gevangenis, dus de mensen zijn vrij om te gaan waar ze willen. Wat op een kamer gebeurt is privé", zegt een woordvoerster. Volgens haar heeft personeel van het gezondheidscentrum op het azc de autoriteiten ingelicht.