Clicky

 
Transport Online - Tbs geëist tegen jihadganger uit Maastricht

Tbs geëist tegen jihadganger uit Maastricht

Tbs geëist tegen jihadganger uit Maastricht
04-08-2016 23:33 | Binnenland | auteur ANP

ROTTERDAM - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft donderdag bij de rechtbank in Rotterdam tbs met voorwaarden geëist tegen een 27-jarige jihadganger uit Maastricht. Die voorwaarden bestaan onder meer uit het dragen van een enkelband, een behandelverplichting en contactverboden.

Ook wil de officier van justitie dat de verdachte een onvoorwaardelijke celstraf van twee jaar krijgt.

De eis van het OM is een bijstelling van een op 2 juni geformuleerde strafeis, toen drie jaar (waarvan een jaar voorwaardelijk) tegen de Maastrichtenaar werd geëist, echter zonder tbs.

Aanleiding tot een hernieuwde strafeis was een tussenvonnis van de rechtbank. De rechter wenste deskundigen horen over de persoonlijke omstandigheden, psyche, toerekeningsvatbaarheid en het recidivegevaar van de verdachte. Op basis daarvan vordert het OM nu tbs.

De Maastrichtenaar werd op 9 oktober 2015 aangehouden. Dat was een etmaal nadat hij een aanbetaling had gedaan voor een vals paspoort, waarmee hij naar Syrië of Irak wilde vertrekken om zich aan te sluiten bij IS.

De bedoelingen van de verdachte waren volgens de officier van justitie blijkens een citaat van een afgeluisterd gesprek duidelijk: “Ik wil vechten, ik wil moorden, ik wil zijn.''

Volgens de AIVD wilde de verdachte als martelaar sterven. Mocht zijn reis naar IS-gebied niet lukken, dan wilde hij als 'lone wolf' in Nederland iets doen, aldus de inlichtingendienst. De AIVD meldde dat de verdachte zocht naar een automatisch wapen voor zo'n actie. Zijn bedoelingen en plannen waren duidelijk geworden in een undercoveroperatie van de politie.

De Maastrichtenaar was in 2013 al veroordeeld voor een poging zich aan te sluiten bij de gewelddadige jihad.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,935
Diesel1,909

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden