Clicky


Aantal faillissementen weer op weg naar beneden

Aantal faillissementen weer op weg naar beneden
04-08-2016 12:13 | Faillissementen | auteur ANP

UTRECHT - Het aantal faillissementen in Nederland is afgelopen maand weer stevig gedaald, na een flinke toename in juni. Volgens cijfers van de Kamer van Koophandel (KvK) gingen er in juli 316 bedrijven bankroet. Dat is ruim een kwart minder dan een jaar eerder.

Met uitzondering van juni ligt het aantal bedrijven dat over de kop gaat al het hele jaar lager, vergeleken met dezelfde maanden in 2015. Juni was volgens de KvK echter een "slechte maand'', waarin bij 373 bedrijven het licht uitging. Die piek kwam vooral doordat er meer faillissementen waren in de detailhandel. Onder meer voor elektronicaketen Scheer & Foppen en slijterijketen Mitra viel in juni het doek.

Kenners voorzien voor 2016 nog altijd een afname van het totaal aan bankroeten. Er is nog steeds sprake van economisch herstel. Zo'n sterke daling als in 2015 werd behaald, ligt alleen niet meer in de lijn der verwachting.

Kredietverzekeraar Atradius bijvoorbeeld rekent voor heel dit jaar op 6 procent minder faillissementen. Vorig jaar zakte het aantal op de fles gegane ondernemingen volgens het bedrijf nog met 24 procent ten opzichte van 2014. "De faillissementsontwikkeling in Nederland onderscheidt zich in positieve zin van de meeste andere landen, maar ook hier vlakt het tempo waarin faillissementen dalen af'', aldus John Lorié, hoofdeconoom van Atradius.