Transport Online - Rechter verbiedt staking grondpersoneel KLM

Rechter verbiedt staking grondpersoneel KLM

Rechter verbiedt staking grondpersoneel KLM
03-08-2016 17:28 | Arbeidsvoorwaarden | auteur ANP

HAARLEM - De aangekondigde actie van grondpersoneel bij KLM moet van de kortgedingrechter in Haarlem worden afgeblazen. Vakbond FNV wordt voorlopig verboden om een staking op touw te zetten, in ieder geval tot de rechter volgende week donderdag met een vonnis komt.

FNV had eerder aangekondigd dat grondmedewerkers van KLM woensdagavond anderhalf uur lang geen passagiersvliegtuigen zouden afhandelen. Hierdoor zouden waarschijnlijk tientallen vluchten vertraging oplopen. KLM liet het daar niet bij zitten en stapte naar de rechter. Ook Schiphol maakte bezwaar tegen de staking, onder meer omdat daardoor mogelijk duizenden passagiers op de luchthaven zouden stranden.

De vakbond ligt al een tijdje overhoop met KLM over de arbeidsvoorwaarden voor het grondpersoneel. KLM wil graag weer in gesprek, maar FNV is daar alleen toe bereid als de maatschappij met betere voorstellen komt. Volgens een woordvoerster van KLM heeft de rechter tijdens de zitting woensdagmiddag nog geprobeerd om de bond weer aan de onderhandelingstafel te krijgen. Die poging liep echter op niets uit.

De rechter kwam nog niet met een definitief oordeel over het conflict. Daarvoor had hij meer tijd nodig. KLM is toch tevreden, omdat de actie van woensdagavond niet doorgaat. ,,We zijn blij dat onze passagiers en ook onze medewerkers niet de dupe worden'', reageert het bedrijf. "Bovendien zou deze actie een schade van 3 tot 4 miljoen euro opleveren voor KLM.''

FNV-bestuurder Zakaria Boufangacha is "teleurgesteld en boos'', aangezien hij het gevoel heeft dat de rechter het stakingsrecht van de bond miskent. De vakbondsman gaat komende dagen met de eigen achterban overleggen. De strijd tegen verslechteringen in de arbeidsvoorwaarden wil Boufangacha allerminst opgeven. "Wij blijven vastberaden om KLM te dwingen om weer te investeren in zijn personeel''.

FNV is overigens de enige bond die dwarsligt bij de cao voor het grondpersoneel. Het aanbod dat KLM op tafel heeft gelegd wordt door de andere vier bonden wel aan hun leden voorgelegd.Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 25 mei t/m zondag 31 mei

Alle Rijverboden
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,617
Diesel1,294

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions