Megaschip Pioneering Spirit vaart zaterdag uit

Megaschip Pioneering Spirit vaart zaterdag uit
02-08-2016 16:49 | Algemeen | auteur ANP

ROTTERDAM - De Pioneering Spirit, het grootste schip ter wereld dat in de Rotterdamse haven werd afgemonteerd, is eindelijk af. Zaterdag verlaat het megaschip de haven voor tests op zee, kondigde het Havenbedrijf Rotterdam dinsdag aan. Daarna begint zijn eerste klus.

De Pioneering Spirit is bedoeld voor het ontmantelen van grote olie- en gasplatforms op zee. Als eerste gaat het schip de bovenbouw demonteren van het Yme-platform op de Noordzee. Voor de zomer van volgend jaar staat er een opdracht voor Shell in de planning.

Eigenlijk had het vaartuig al een jaar geleden klaar moeten zijn, maar het afbouwen liep vertraging op. De Pioneering Spirit verbleef uiteindelijk anderhalf jaar in Rotterdam en trok daarbij veel bekijks. In totaal maakten ruim 70.000 mensen een speciale rondvaart rondom het schip in de Prinses Alexiahaven bij de Tweede Maasvlakte.

De bouw van het vaartuig van 382 meter lang en 124 meter breed was lange tijd erg omstreden vanwege de naam die het schip had gekregen: Pieter Schelte, vernoemd naar de vader van Edward Heerema, directeur van eigenaar Allseas. Deze Pieter Schelte was tijdens de Tweede Wereldoorlog officier bij de Waffen-SS. Nadat ophef was ontstaan, paste Allseas begin vorig jaar de naam van het schip aan.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Truckoccasions

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 20 mei t/m zondag 26 mei

Alle Rijverboden