Vorkheftrucks op waterstof in logistiek centrum van Kimberly-Clark

Vorkheftrucks op waterstof in logistiek centrum van Kimberly-Clark
01-03-2011 16:18 | Algemeen | auteur de redactie
Air Products, één van de grootste producenten van waterstof ter wereld, heeft onlangs een waterstof tankstation geplaatst bij een distributiecentrum van Kimberly-Clark in de Amerikaanse staat South-Carolina. Het tankstation levert de waterstof voor een vloot van 25 waterstofaangedreven vorkheftrucks. Air Products werkt in dit project samen met Genco ATC, Plug Power en het Aiken-Edgefield Economic Development Partnership. In de afgelopen jaren heeft Air Products in de USA al meerdere grote waterstof projecten voor intern transport toepassingen ontwikkeld, waarbij in het totaal meer dan 750 vorkheftrucks betrokken zijn.

Het waterstoftankstation zorgt op dit moment al voor de bevoorrading van een vloot van 25 waterstofaangedreven vorkheftrucks van Kimberly-Clark. De vorkheftrucks zijn uitgerust met GenDrive™ brandstofcellen van Plug Power. Het gebruik van waterstof als energiebron voor vorkheftrucks en andere voertuigen voor intern transport biedt verschillende voordelen. Traditionele heftrucks op accu’s moeten elke vier tot zes uur opgeladen worden en staan regelmatig langere tijd stil vanwege vervanging of onderhoud van de accu’s. Een door waterstof aangedreven heftruck is binnen enkele minuten volgetankt en het tanken gebeurt -afhankelijk van het gebruik- slechts een of twee keer per dag. Daarnaast hebben heftrucks, die op waterstof rijden, continu hetzelfde vermogen.

Traditionele accu’s krijgen steeds minder vermogen wanneer ze leegraken. Ook worden de prestaties van waterstofheftrucks niet beïnvloed door temperatuurwisselingen bij het werken in koelers en vriezers. Bovendien zijn ze kostenefficiënt en milieuvriendelijk omdat de opslag en verwijdering van lood-zuur batterijen niet meer nodig is.

Naast Air Products, Kimberly-Clark en Plug Power werkten ook Genco ATC, beheerder van het distributiecentrum en het Aiken-Edgefield Economic Development Partnership, een Amerikaanse organisatie voor de stimulering van economische ontwikkeling, mee aan de realisatie van het waterstoftankstation. Het waterstoftankstation wordt daarom niet alleen gebruikt voor de heftrucks van Kimberly-Clark. Ook andere bedrijven op het bedrijventerrein kunnen het tankstation in de toekomst gebruiken. De lokale overheid gebruikt het tankstation bijvoorbeeld voor het tanken van twee shuttlebussen en twee pick-up trucks.

"Dit project is een goed voorbeeld van hoe gebruikers met verschillende typen voertuigen, van vorkheftruck tot vrachtwagen, kunnen profiteren van de voordelen van waterstof als energiebron. Bovendien biedt het waterstof tankstation andere partijen op het industriepark de kans om ook over te stappen op de waterstoftechnologie, die efficiënter en milieuvriendelijker is. We zijn erg tevreden over het resultaat van de samenwerking", aldus Bruce Luff, business development manager voor Hydrogen Energy Systems bij Air Products.

Ook Kimberly-Clark is tevreden over de samenwerking: "Kimberly Clark is steeds op zoek naar mogelijkheden om de effecten van onze activiteiten op het milieu te minimaliseren", vertelt Rick Sather, vice-president Customer Supply Chain bij Kimberly Clark. "Dankzij de samenwerking met Genco ATC, Plug Power en Air Products kunnen we de waterstoftechnologie uitrollen naar onze hele vloot vorkheftrucks. Deze techniek is niet alleen kostenefficiënt, maar vermindert ook de uitstoot van kooldioxide."

De supply chain industrie schat dat de jaarlijkse uitstoot van broeikasgassen, veroorzaakt door een gemiddelde vloot van twintig door lood-zuurbatterij aangedreven vorkheftrucks, met tonnen per jaar verminderd kan worden. Dit kan eenvoudig gerealiseerd worden door over te gaan op brandstofcel-aangedreven voertuigen. Door het gebruik van waterstofbrandstofcellen in plaats van accu’s wordt de uitstoot van broeikasgassen naar schatting met 90% verminderd.

Air Products houdt zich al sinds 1993 met de ontwikkeling van waterstoftechnologie bezig. Het bedrijf is niet alleen een van de grootste producenten van waterstof ter wereld, maar houdt zich ook bezig met de ontwikkeling van brandstofcellen en technologie voor transport, opslag en distributie van waterstof. Het bedrijf heeft een ruime ervaring met waterstoftankstations en heeft wereldwijd meer dan 120 waterstoftankstations geplaatst.

Onder andere auto's, vrachtwagens, bussen, vliegtuigen en zelfs onderzeeboten hebben al bij de waterstoftankstations getankt. De tankstations staan niet alleen in Amerika en Azië, maar ook Frankrijk, Duitsland, Griekenland, Italië, Nederland en Groot-Brittannië. Op 3 december vorig jaar werd het eerste waterstoftankstation in Nederland geopend. Het tankstation staat in Arnhem en is onderdeel van het HyMove-project.


Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Truckoccasions

Rijverboden