Brexit raakt winst luchtvaartgroep IAG

Brexit raakt winst luchtvaartgroep IAG
29-07-2016 10:54 | Zakelijk Nieuws | auteur ANP

LONDEN - Luchtvaartgroep IAG, het moederbedrijf van British Airways, Iberia, Aer Lingus en Vueling, voelt nu al de gevolgen van het brexit-referendum van eind juni. De waardedaling van het Britse pond heeft het bedrijf afgelopen kwartaal 148 miljoen euro gekost, blijkt uit de vrijdag gepubliceerde halfjaarcijfers.

British Airways is de grootste luchtvaartmaatschappij binnen de groep, die daardoor een relatief groot deel van zijn tickets in ponden verkoopt. Dat die munt onder druk staat is een domper voor het bedrijf, net in de periode waarin het doorgaans het grootste deel van de jaarwinst binnenhaalt.

De onzekerheid na het besluit van de Britten om de Europese Unie te verlaten werkt bovendien verlammend voor de luchtvaart. Dat geldt nog meer voor de golf aan terroristische aanslagen in Europa van de laatste tijd. Iberia lijdt daarnaast onder de onzekere politieke situatie in Spanje en de economische crisis in Zuid-Amerika.

Ondanks al die tegenwind wist IAG de omzet in de eerste jaarhelft met ruim 4 procent op te voeren tot 10,8 miljard euro. Het operationeel resultaat, exclusief eenmalige posten, verbeterde met ruim een kwart tot 710 miljoen euro. De nettowinst pakte met 554 miljoen euro twee derde hoger uit dan een jaar eerder.

Kort na het brexit-referendum stelde IAG zijn winstverwachting voor heel 2016 al naar beneden bij. Ook in de aanloop naar de volksraadpleging had het bedrijf al meer moeite om tickets aan de man te brengen dan verwacht. Het verwacht nog altijd dat de winst dit jaar flink toeneemt, maar mogelijk niet zo sterk als die in 2015.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,762
Diesel1,467

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Truckoccasions

Rijverboden