Transport Online - Aandeel Nederlandse vrachtwagens in wegtransport naar Groot-Brittannië afgenomen

Aandeel Nederlandse vrachtwagens in wegtransport naar Groot-Brittannië afgenomen

Aandeel Nederlandse vrachtwagens in wegtransport naar Groot-Brittannië afgenomen
27-07-2016 09:26 | Transport | auteur Redactie [FE]

DEN HAAG - Nederlandse vrachtwagens reden in 2015 ruim 162 duizend keer met goederen naar het Verenigd Koninkrijk. Na Duitsland, België en Frankrijk is het Verenigd Koninkrijk al ruim vijftien jaar de belangrijkste buitenlandse bestemming van Nederlandse wegvoertuigen. Wel is het aandeel van Nederlandse transporteurs in het wegtransport naar het VK kleiner dan tien jaar geleden. Dit meldt CBS.

Vorig jaar werd door Nederlandse vrachtwagens 2,5 miljoen ton aan goederen naar het Verenigd Koninkrijk gereden. Bijna 70 procent van deze goederen waren bestemd voor de regio’s South East England, East en West Midlands en London. Naar Schotland ging 4 procent van alle goederen. Naar Wales en Noord-Ierland werd respectievelijk 2 en 1 procent gereden.

Ruim de helft van de naar het Verenigd Koninkrijk vervoerde goederen bestaat uit landbouwproducten, levensmiddelen en chemische producten. Ongeveer een kwart van de landbouwproducten die over de weg hun bestemming vinden, zijn bloemen en planten.

Aandeel Nederlandse vrachtwagens in wegtransport naar VK afgenomen

Van alle vracht die in 2014 over de weg naar het Verenigd Koninkrijk werd vervoerd, ging meer dan een kwart met Britse vrachtauto’s. Nederlandse vrachtwagens vervoerden ruim 8 procent van de vracht. Van de buitenlandse transporteurs vervoerden alleen Poolse en Ierse voertuigen meer vracht naar het VK dan Nederlandse.

Wel was in 2005 het aandeel van de vervoerde goederen door Nederlandse vrachtauto’s (12 procent) groter dan nu. Poolse vrachtauto’s zijn sindsdien steeds meer gaan vervoeren en hebben hun aandeel aanzienlijk vergroot. Hadden ze in 2005 (het jaar na toetreding van Polen tot de EU) nog 4,5 procent aandeel, in 2014 was dit opgelopen naar 17,5 procent. Poolse vrachtwagens laadden steeds vaker in Nederland, Duitsland, België en Frankrijk vracht voor het VK.

Internationaal wegvervoer vanuit Verenigd Koninkrijk vooral gericht op Ierland

Omgekeerd maakten Britse trucks 44 duizend keer de oversteek naar Nederland in 2014. Het vaakst werd naar Noord-Brabant gereden, gevolgd door de provincies Zuid- en Noord-Holland. In totaal vervoerden ze hierbij 356 duizend ton goederen, vooral voedingsmiddelen, chemicaliën en stukgoederen.

Naar Duitsland werden 66 duizend ritten gemaakt. Voor deze ritten naar Duitsland werd 51 duizend keer over Nederlands grondgebied gereden. Meer dan de helft van alle Britse trucks op de Nederlandse wegen gebruikt ons land uitsluitend als doorvoerland.

In 2014 maakten Britse wegvoertuigen in totaal 785 duizend internationale ritten vanuit hun thuisland waarbij ze 9,3 miljoen ton goederen vervoerden. Van elke 100 ton had ruim 60 ton als bestemming buurland Ierland. Meer dan 80 procent hiervan was afkomstig uit de regio Noord-Ierland. Op het Europese vasteland reden Britse trucks vooral naar Frankrijk, gevolgd door België en Duitsland. Met een aandeel van bijna 4 procent van alle vervoerde goederen was Nederland de vijfde bestemming van wegvoertuigen uit het Verenigd Koninkrijk.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,913
Diesel1,559

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen