Transport Online - Grondpersoneel KLM gaat staken

Grondpersoneel KLM gaat staken

Grondpersoneel KLM gaat staken
27-07-2016 09:26 | Arbeidsvoorwaarden | auteur ANP

AMSTERDAM - Een deel van het grondpersoneel van KLM legt donderdag het werk neer. Ze voeren actie om hun cao-eisen kracht bij te zetten, maakte vakbond FNV woensdag bekend. De werknemers eisen onder meer 1 procent loonsverhoging voor iedereen, meer vaste banen voor uitzendkrachten en geen verslechtering van de vakantie- en seniorendagen.

Dinsdag verwees KLM de voorstellen van de bond naar de prullenbak. De luchtvaartmaatschappij gaf daarbij aan dat het zich niet kan vinden in de eis om terug te komen op voorgestelde besparingsmaatregelen voor grondpersoneel, ondanks de dreiging van acties. KLM blijft wel openstaan voor onderhandelingen.

Volgens de bond is KLM niet inhoudelijk ingegaan op de eisen van het grondpersoneel en is daarop besloten acties door te laten gaan. FNV geeft aan dat rekening wordt gehouden met de belangen van passagiers. Daarbij zullen geen concessies worden gedaan aan de veiligheid. Over de exacte invulling van de acties en over het tijdstip wordt later op woensdag meer bekend.

FNV-bestuurder Zakaria Boufangacha verzekerde dat reizigers die donderdag met KLM vliegen vrijwel geen hinder zullen ondervinden van de werkonderbreking van het personeel. "Mits KLM zijn planning op orde heeft, want dat is de laatste tijd ook al een hele opgave", meent de bestuurder.

De cao geldt voor in totaal zo'n 14.500 grondmedewerkers, waaronder de incheckmedewerkers, bagage-afhandelaars en technici. Een paar duizend werken volgens FNV op uitzendbasis bij de luchtvaartmaatschappij.

Topman Pieter Elbers noemde het "onverantwoord'' voor KLM om op de eisen van FNV in te gaan. Hij is bereid tegemoet te komen aan de roep om meer loon en meer vaste banen. Maar om de toekomst van de luchtvaartmaatschappij veilig te stellen is het volgens hem echt nodig dat oude en achterhaalde regelingen overboord gaan.

Elbers gelooft niet dat de houding van FNV representatief is voor zijn eigen personeel. "De KLM-mentaliteit die ik ken is samen de schouders eronder zetten. Dat betekent dat je er samen in goed overleg uit probeert te komen. Ik weet zeker dat heel veel mensen wél bereid zijn een stap extra te doen.''Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,677
Diesel1,307

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Truckoccasions