Clicky


Tom Dumoulin: breukje in linkerpols

Tom Dumoulin: breukje in linkerpols
22-07-2016 19:25 | Sport | auteur ANP

SAINT-GERVAIS MONT BLANC - Tom Dumoulin heeft aan zijn val in de negentiende etappe van de Tour de France een breuk in het spaakbeen van zijn linkerarm overgehouden. Dat liet zijn ploeg Giant-Alpecin onder een licht voorbehoud weten. De renner is naar het ziekenhuis voor nader onderzoek.

Dumoulin moest na zijn tuimeling opgeven en onderging na de etappe bij de finish röntgenonderzoek. Daar kwam de breuk nabij zijn pols aan het licht. Nog niet duidelijk is of die blessure betekent dat hij definitief niet kan deelnemen aan de Olympische Spelen. Dumoulin werd voor zijn val gezien als een van de favorieten voor het goud op de individuele tijdrit in Rio. Hij heeft zijn hele seizoen daarop afgestemd.

"Er is een breukje in het bot van zijn pols geconstateerd, die niet doorloopt naar het gewricht. Het is een gunstige breuk. Met een beetje geluk kan Tom nog deelnemen aan de Spelen'', zei de ploegarts van Giant-Alpecin bij de NOS. Volgens de arts heeft de breuk normaal gesproken 25 dagen herstel nodig. De olympische wegrace is over vijftien dagen, de tijdrit vier dagen later. "We gaan ons best doen, zonder risico te nemen.''

Dumoulin voelde meteen na zijn val aan zijn pols en stapte niet veel later huilend af. Na zijn twee ritzeges eerder deze Tour en zijn tweede plaats donderdag in de klimtijdrit had de Limburger zich voorgenomen zonder overbodige inspanningen de Tour uit te rijden. In Rio wachtte immers een hoger doel.

Bondscoach Johan Lammerts hoopt dat Dumoulin op tijd herstelt om nog in Rio te kunnen strijden om de medailles. "Hij moet wel op en top in orde zijn. Dat is even afwachten.''

Het is niet de eerste keer dat Dumoulin te maken krijgt met tegenslag. Vorig jaar kwam hij in de openingsrit van de Tour de France in Utrecht net tekort voor het geel, maar leek hij twee dagen later op weg naar de Muur van Hoei een serieuze kanshebber om de leiding te veroveren. Ook toen moest hij na een val echter opgeven. Dumoulin liep onder meer een breuk in zijn schouder op. Na wonderbaarlijk snel herstel kwam hij sterk terug in de Ronde van Spanje, waar hij pas in het slotweekeinde de eindzege verspeelde.