Transport Online - Nieuwe logistieke opleiding COM T&L

Nieuwe logistieke opleiding COM T&L

Nieuwe logistieke opleiding COM T&L
17-01-2011 15:43 | Algemeen | auteur de redactie
NIJMEGEN - De transportsector heeft de komende vijf jaar 50.000 vacatures. Maar de instroom van jongeren is minimaal. Daarom hebben drie Nijmeegse logistieke bedrijven (UTS Verkroost Verhuizingen, Huisman Group en Midl) de handen ineen geslagen en werken samen met het Canisius-VMBO en het ROC aan de nieuwe VMBO-opleiding Transport & Logistiek. Ook VTL (Stichting Vakopleiding Transport & Logistiek) is betrokken bij de totstandkoming van dit initiatief.
Want logistiek is zo veel meer dan dozen schuiven.

Gezamenlijk hebben de drie logistieke bedrijven, het Canisius-VMBO en ROC en VTL ruim 5000 uur in de ontwikkeling van de nieuwe logistieke opleidingen gestoken. Ruim de helft van die uren kwam voor rekening van de Nijmeegse logistieke dienstverleners UTS Verkroost Verhuizingen, Huisman Group en Midl. "Twee jaar lang hebben medewerkers van deze bedrijven elke week met het Canisius College en het ROC Nijmegen om tafel gezeten", vertelt Gerard Jansen, projectleider bij het ROC. "Deze nieuwe opleidingsmethodiek is vormgegeven door en met het bedrijfsleven. Het beroep staat centraal."

De meeste mensen denken bij logistiek nog aan het beroep vrachtwagenchauffeur. Maar dat is een achterhaald idee. "Je hebt veel meer mogelijkheden", zegt Margriet Opgenoort van Huisman Group. "Denk aan import- en exportmedewerkers, orderpicking, verhuizers, logistiek medewerker, heftruckchauffeur, logistiek teamleiders en supervisors etcetera."

COM T&L
De nieuwe opleidingsmethodiek COM T&L stuurt vooral op competenties in een doorlopende leerlijn van het VMBO naar het MBO. COM T&L staat voor Competentiegerichte OnderwijsMethode in Transport & Logistiek.


"Betrouwbaarheid, inlevingsvermogen en punctualiteit zijn in de logistiek belangrijk", aldus Gert-Jan Willems van UTS Verkroost. "En natuurlijk moet bijvoorbeeld een verhuizer ook fysiek wat aankunnen." Kees Dinnessen van Midl: "Logistiek is meer een kennisvak geworden en minder een 'doevak'. We spreken tegenwoordig van Value Added Logistics: aanvullende diensten die aan een product worden toegevoegd gedurende het logistieke proces, zoals verpakken, ompakken, labellen, prijzen, assembleren. Dat vergt van de medewerkers verantwoordelijkheid en initiatief."Logistieke stage
Tijdens de opleiding krijgen de leerlingen de kans stage te lopen in verschillende logistieke bedrijven.
Mitchel Peters (15 jaar) van het Canisius College, loopt stage bij UTS Verkroost: "Ik leer hier hoe ik verhuisorders moet klaarmaken maar ook hoe het is om echt te werken. Ik denk dat ik hier heel veel ervaring op kan doen, omdat ik later logistiek wil gaan doen en dat helpt als ik er nu al ervaring voor op doe."

Door in de opleiding tijdens het VMBO al de focus op logistiek te leggen, hoeven de leerlingen als ze doorgaan naar het MBO, daar niet alle modules meer te volgen. Jansen: "De tijd die daarmee vrijkomt besteden we om specifieke wensen van het bedrijfsleven in te passen.

De drie Nijmeegse initiatiefnemers verwachten de komende jaren een 'boost' in hun sector. "De crisis heeft er bij ons flink ingehakt, maar we zien dat de sector aantrekt", zegt Willems. "De branche zal weer gaan groeien, maar de instroom van jongeren gaat moeizaam, terwijl het toch een hele leuke bedrijfstak is om in te werken. Bovendien zijn de vooruitzichten goed. Daarom is dit zo’n waardevol initiatief voor alle deelnemers."

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,829
Diesel1,499

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions