Clicky


Werkloosheid: driekwart van de Europeanen wil dat EU meer doet om banen te creëren

Werkloosheid: driekwart van de Europeanen wil dat EU meer doet om banen te creëren
22-07-2016 13:53 | Binnenland | auteur Redactie [FE]

BRUSSEL - Volgens de laatste Eurobarometer-enquête vindt 77 procent van de Europeanen dat de EU meer moet doen om het probleem aan te pakken. In reactie op de resultaten van de studie, drong Thomas Händel, voorzitter van de parlementaire commissie Werkgelegenheid er bij de EU-leiders op aan om "te streven naar investeringen en kwalitatief hoogwaardige, duurzame werkgelegenheid".

Het werkloosheidscijfer in de EU bedraagt 8,6 procent en staat hiermee op het laagste niveau sinds het voorjaar van 2009. De jeugdwerkloosheid is 18,6 procent. De werkloosheid varieert sterk in de EU: van 4 procent in Tsjechië tot 24 procent in Griekenland.

Uit een Eurobarometer-enquête in opdracht van het Parlement komt naar voren dat de aanpak van werkloosheid op de tweede plaats komt van prioriteiten van de burgers, na terrorismebestrijding. Van de 28.000 ondervraagden wil 77 procent meer actie van de EU voor de aanpak van de werkloosheid en 69 procent vindt de huidige inspanningen van de EU onvoldoende.

Händel zei: "De resultaten tonen aan dat het doel waarom de EU is opgericht om een einde te maken aan de oorlog, niet langer volstaat. Het nieuwe doel van Europa moet gaan over sociale rechtvaardigheid, een einde aan de werkloosheid en armoede. Eén persoon op de vier leeft op of onder de armoedegrens van de OESO, de jeugdwerkloosheid blijft onaanvaardbaar hoog, terwijl de toename van onzekere banen steeds meer mensen doet twijfelen aan de belofte van de oprichters van meer welvaart door economische samenwerking."

EU-maatregelen tegen werkloosheid

De aanpak van de langdurige werkloosheid is een van de topprioriteiten voor de Europese Commissie. De Europa 2020-strategie omvat doelen voor de mobiliteit van jongeren, innovatie, onderwijs en sociale inclusie, en heeft als doel om ten minste 20 miljoen Europeanen uit de armoede te halen tegen het einde van het decennium.

De vernieuwing van het EURES-netwerk van werkzoekenden en vacatures - door de EP-leden in februari goedgekeurd - moet bijdragen tot een betere afstemming tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt in de hele EU.

Het jeugdwerkgelegenheidsinitiatief heeft tot doel jongeren die geen onderwijs, werk of opleiding volgen, te ondersteunen Het Europees Fonds voor aanpassing aan de globalisering werd opgericht om de werkloosheid aan te pakken in gevallen waarbij grote bedrijven de productie in de EU omlaag schroeven.In een resolutie aangenomen in juli riepen de leden op tot een bijwerking van het EU-financieringsplan op lange termijn plan voor de aanpak van de werkloosheid, vooral onder jongeren en in juni lanceerde de Commissie een agenda voor vaardigheden die gericht is op het stimuleren van de inzetbaarheid van mensen.