Clicky


Burgemeesters, Politie, Openbaar Ministerie en Arriva gaan voor veilig openbaar vervoer

Burgemeesters, Politie, Openbaar Ministerie en Arriva gaan voor veilig openbaar vervoer
21-07-2016 16:07 | Criminaliteit | auteur Redactie [FE]

TILBURG - Burgemeesters in Midden- en West-Brabant, politie Zeeland-West-Brabant, Openbaar Ministerie en vervoersbedrijf Arriva maken zich sterk voor veilig openbaar vervoer. Zij ondertekenden vandaag, donderdag 21 juli 2016, een samenwerkingsovereenkomst om gezamenlijk op te trekken om de veiligheid van chauffeurs en passagiers in het openbaar vervoer per bus te bevorderen.

Betrokken partijen hebben een overeenkomst gesloten waarin zij afspreken samen op te trekken bij het voorkomen en aanpakken van onveiligheid voor chauffeurs en passagiers in de bus. Het Openbaar Ministerie en de 26 burgemeesters in de regio Midden- en West-Brabant geven hun goedkeuring aan het uitwisselen van politiegegevens tussen partijen om daders op te kunnen sporen en aan te houden. Partijen wijzen één contactfunctionaris aan om rechtstreeks en via korte lijnen te kunnen werken voor een optimale samenwerking.

Gezamenlijke aanpak

Burgemeester Noordanus is zeer tevreden met de overeenkomst: “De impact van gewelddadige incidenten in de bus op chauffeurs en passagiers is groot. Mensen moeten erop kunnen vertrouwen dat zij veilig naar de gewenste bestemming kunnen reizen. Chauffeurs moeten veilig hun publieke taak uit kunnen voeren. Het is niet acceptabel dat deze vanzelfsprekendheid regelmatig op ernstige wijze wordt belemmerd of verstoord. Met deze samenwerking tussen alle betrokken partijen kunnen we het geweld in en rond het openbaar vervoer beter aanpakken.”

Overige maatregelen

Na een aantal recente gewapende overvallen besloot Arriva om op een aantal risicolijnen in de avond en nacht beveiligers op de bus te zetten. Daarnaast is er een pakket aan maatregelen, zoals de proef ‘pinnen en contactloos betalen in de bus’, die onderdeel uitmaken van het Arriva-plan ‘Veilig op weg naar cashloos betalen in onze voertuigen’. Het streven is om uiterlijk per 1 januari 2018 geen contant geld meer te accepteren in de bus. De vervoerder blijft prioriteit geven aan de bescherming van chauffeurs en een goede service in het openbaar vervoer.