Britse atoomonderzeeër 'HMS Ambush' ramt vrachtschip

Britse atoomonderzeeër 'HMS Ambush' ramt vrachtschip [+foto]
21-07-2016 14:01 | Aanvaringen | auteur ANP/RTR

LONDEN - Spanje wil uitleg van Groot-Brittannië over een incident met de Britse atoomonderzeeër HMS Ambush, die woensdag bij Gibraltar een vrachtschip schampte. Madrid verlangt informatie over "de omvang van de schade en andere relevante zaken die met de gebeurtenis in verband staan'', zei het Spaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

De Ambush, die is uitgerust met torpedo's en kruisraketten, behoort tot de grootste en modernste onderzeeërs van de Britse marine. Het schip wordt aangedreven met kernenergie, maar heeft geen atoomwapens aan boord. Het schampte een vrachtschip terwijl het tijdens een oefening onder de zeespiegel voer.

Volgens het Britse ministerie van Defensie bleven de bemanningen op beide schepen ongedeerd. De onderzeeër liep enige schade op aan de buitenkant, maar de kernreactor bleef onbeschadigd. Naar de precieze toedracht wordt een onderzoek ingesteld.

Gibraltar is al lange tijd een twistappel tussen Spanje en Groot-Brittannië. Het bijna 7 vierkante kilometer grote gebied in het zuiden van het Iberisch schiereiland werd in 1713 met de Vrede van Utrecht aan de Britten toegewezen. Na het brexit-referendum, waarin de inwoners van Gibraltar massaal voor de Europese Unie stemden, heeft Spanje een ,,gedeelde soevereiniteit'' voorgesteld.NIEUWSBRIEF GEMIST?

Heeft u de nieuwsbrief van vandaag gemist?

KLIK HIER
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,793
Diesel1,485

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Truckoccasions

Rijverboden