Clicky


Vrachtwagenbouwer Volvo profiteert van besparingen

Vrachtwagenbouwer Volvo profiteert van besparingen
19-07-2016 10:28 | Bedrijfsresultaten | auteur ANP/BLOOMBERG

GÖTEBORG - Vrachtwagenbouwer Volvo plukt de vruchten van besparingen. Het Zweedse bedrijf heeft zijn productie afgelopen kwartaal verlaagd en wist op die manier de operationele winst te stuwen, ondanks tegenvallende truckverkopen in onder meer de Verenigde Staten.

Het bedrijfsresultaat exclusief eenmalige posten kwam uit op ruim 6,1 miljard kroon (647 miljoen euro), van een kleine 6 miljard kroon in dezelfde periode vorig jaar. Onder de streep hield Volvo wel flink minder over, voornamelijk door een voorziening van dik 2,3 miljard kroon die de onderneming heeft genomen in verband met een dreigende Europese kartelboete. De Europese Commissie vermoedt prijsafspraken tussen een aantal grote vrachtwagenbouwers en doet daar onderzoek naar.

De nettowinst van Volvo zakte van 5,2 miljard tot 2 miljard kroon. De omzet daalde daarbij met 7 procent tot een kleine 79 miljard kroon.

Volvo heeft de laatste tijd meer moeite met het slijten van trucks in de Verenigde Staten en het Midden-Oosten. Ook heeft het bedrijf, net als andere vrachtwagenfabrikanten, last van de economische recessie in Brazilië. Daarom kondigde Volvo eerder dit jaar al aan de productie in Noord-Amerika en Brazilië terug te schroeven.

In juni zei topman Martin Lundstedt dat hij de hoeveelheid trucks die in de VS uit de fabriek rijdt deze zomer nog verder aan banden wil leggen. Onder druk van investeerder Cevian Capital is Volvo daarbij al eerder begonnen met herstructureren. Het bedrijf moet onder meer winstgevender worden.