Clicky


Vlag IS ontdekt bij Afghaanse aanvaller

Vlag IS ontdekt bij Afghaanse aanvaller
19-07-2016 10:08 | Buitenland | auteur ANP/RTR

BERLIJN - De Duitse politie heeft een zelfgemaakte vlag van Islamitische Staat gevonden in de kamer van de Afghaanse tiener die met een bijl en een mes passagiers van een trein aanviel in het zuiden van Duitsland. Dat heeft de minister van Binnenlandse Zaken van de deelstaat Beieren verklaard.

De zeventienjarige migrant verwondde vier mensen bij de aanval maandagavond bij het Beierse Würzburg. Twee van hen verkeren in kritieke toestand. De slachtoffers komen uit Hongkong. Een speciale eenheid van de politie, die toevallig in de buurt was, schoot de jongen dood toen deze hen probeerde aan te vallen.

Na het incident verklaarden getuigen dat de Afghaan "islamitische kreten'' had geslaakt tijdens zijn daad. Hij zou onder andere Allahu Akbar (God is groot) hebben geroepen. Volgens minister Joachim Herrmann moet nu worden onderzocht of de Afghaan was geradicaliseerd en extreem islamitische motieven had. Volgens Herrmann handelde de Afghaanse tiener alleen. Hij sprak van een "verschrikkelijke daad die wij zo in Beieren nog niet hebben beleefd''.

De Afghaan was in zijn eentje naar Duitsland gereisd. Hij zat sinds maart in een vluchtelingenopvang in Ochsenfurt. Twee weken geleden was hij bij een pleeggezin ondergebracht.

[update 11:00 uur]

Terreurbeweging Islamitische Staat (IS) bestempelt de Afghaanse tiener die maandag passagiers aanviel in een Duitse trein als een van haar "strijders''. De beweging deed dat dinsdag via het aan IS verbonden persbureau Amaq, zonder erbij te vermelden of de organisatie hem aanstuurde.