'Mohamed Lahouaiej Bouhlel bereidde aanslag Nice grondig voor'

'Mohamed Lahouaiej Bouhlel bereidde aanslag Nice grondig voor'
17-07-2016 19:02 | Buitenland | auteur ANP/RTR/DPA

NICE - Waarom Mohamed Lahouaiej Bouhlel vorige week op de strandboulevard in de Zuid-Franse stad Nice 84 mensen doodreed met een vrachtwagen, is nog altijd in nevelen gehuld. Duidelijk is wel dat de 31-jarige Tunesiër zijn daad grondig voorbereidde. Zo had hij de voetgangerszone op de twee voorafgaande dagen meerdere keren verkend, meldden Franse media op basis van bronnen bij het onderzoek.

Volgens de televisiezender BFM stuurde Bouhlel kort voor de aanslag nog een sms waarin hij om "meer wapens'' vroeg. Hij stuurde het verzoek naar een van de mannen die later door de politie werden opgepakt.

Jabeur Lahouaiej Bouhlel zei dat zijn broer op de middag voor de aanslag voor het laatst met hem getelefoneerd had. Hij stuurde van zichzelf een foto te midden van feestvierende mensen. Volgens Jabeur stond zijn broer lachend op de foto, maar de foto zelf liet hij niet zien.

Mohamed Bouhlel had een strafblad en was bij de politie bekend voor diefstallen en geweldpleging, maar hij stond niet op de radar van de inlichtingendiensten. Volgens de Franse premier Manuel Valls was hij mogelijk in zeer korte tijd geradicaliseerd. Terreurgroep Islamitische Staat noemde hem een soldaat.

Zijn zuster verklaarde dat hij in de jaren voor zijn vertrek uit Tunesië bij een psychiater liep. De psychiater, Chemceddine Hamouda, zei dat zijn ouders Bouhlel in augustus 2004 bij zijn kliniek in Msaken aanmeldden. Hij was agressief en was niet tevreden met zijn lichaam.

Na zijn vertrek naar Frankrijk in 2005 liet Bouhlel weinig van zich horen. De afgelopen weken belde hij vaker met zijn broer. "Hij vroeg hoe het met onze ouders was. Hij stuurde de laatste tijd kleine bedragen, 300 of 400 euro, en mobiele telefoons.''Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

NIEUWSBRIEF GEMIST?

Heeft u de nieuwsbrief van vandaag gemist?

KLIK HIER

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,770
Diesel1,450

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Rijverboden