Clicky


Grote verwarring over machtsgreep Turkije

Grote verwarring over machtsgreep Turkije
16-07-2016 00:12 | Buitenland | auteur ANP/RTR

ISTANBUL/ANKARA - In Turkije heerst grote verwarring over de vraag wie de macht in handen heeft na de couppoging van een deel van het leger vrijdagavond. Volgens de Turkse president Recep Tayyip Erdogan zal de opstand van de militairen spoedig worden neergeslagen en zullen de daders "een hoge prijs'' betalen. "Dit is een daad van een kleine minderheid binnen het leger'', zei Erdogan op de zender CNN Turk.

Het Turkse leger verklaarde echter de macht te hebben overgenomen. Dat gebeurde even nadat premier Binali Yildirim had gemeld dat een klein deel van het leger een poging tot een coup had gedaan. Rond middernacht kwamen er berichten over schoten in Istanbul en gevechtshelikopters boven Ankara.

In een uitgegeven verklaring zegt het leger dat de mensenrechten worden gerespecteerd. Handhaving van de wet zal de eerste prioriteit blijven, aldus het leger. Als reden voor de coup werd aangegeven dat de regering de democratische wetten en de strikte scheiding van kerk en staat heeft geschonden.

Via de Turkse staatszender TRT is een landelijk uitgaansverbod afgekondigd. Luchthavens zijn gesloten en delen van het internet en sociale media zijn buiten werking gesteld. De twee bruggen over de Bosporus tussen het Aziatische en Europese deel van Turkije zijn door het leger afgesloten.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry en zijn Russische ambtsgenoot Sergej Lavrov, die in Moskou besprekingen voerden, zeiden te hopen dat bloedvergieten wordt voorkomen.

Een bron bij de EU die Turkije als kandidaat-lidstaat in de gaten houdt, zegt de couppoging zeer ernstig te nemen. Volgens hem is de coup goed voorbereid door een aanzienlijk deel van het leger. Militairen hebben volgens deze bron strategische punten in Istanbul ingenomen en controleren een deel van de media en de luchthavens.