Clicky


NS koopt 79 snelle treinen van bouwer Alstom

NS koopt 79 snelle treinen van bouwer Alstom
15-07-2016 19:13 | Nieuw Materieel | auteur ANP

UTRECHT - De NS schaft 79 nieuwe, extra snelle intercity's aan die met een maximale snelheid van 200 kilometer per uur op onder meer het traject van de hogesnelheidslijn gaan rijden. Vanaf 2021 rijden de treinen tussen Amsterdam, Rotterdam en Breda over de HSL. Later worden de voertuigen ook ingezet tussen Den Haag en Eindhoven over de hogesnelheidslijn en het hoofdrailnet. De NS koopt de treinen voor meer dan 800 miljoen euro van het Franse bedrijf Alstom.

Siemens, een van de andere treinbouwers in de race om de opdracht, spande onlangs een kort geding aan over de aanbesteding. De NS meldt dat dat kort geding vrijdag in haar voordeel is beslist, waardoor het contract met Alstom nu officieel kan worden beklonken.

De bestelde snelle intercity's bieden in totaal ongeveer 25.000 zitplaatsen, toiletten, wifi, gescheiden afvalinzamelingsbakken, led-verlichting, extra bagageruimte en stopcontacten in zowel eerste als tweede klasse. De treinen moeten kunnen rijden op de bovenleidingspanning van de hogesnelheidslijn (25 kV) en het hoofdrailnet (1,5 kV). NS heeft de optie er op termijn meer te bestellen.