Clicky


Handtekeningenactie bij Kuipers Transport in Eindhoven tegen 'camera's'

Handtekeningenactie bij Kuipers Transport in Eindhoven tegen 'camera's'
15-07-2016 17:01 | Arbeidsvoorwaarden | auteur Redactie [FE]

EINDHOVEN - FNV Transport en Logistiek gaat vrijdagmiddag vanaf 15.00 uur bij het Brabantse transportbedrijf Kuipers Transport in Eindhoven handtekeningen van chauffeurs ophalen tegen het plaatsen van camera’s in vrachtwagencabines. Kuipers Transport, beter bekend als de `BOR-company´ rijdt vanuit Eindhoven veel voor TNT.

TVM heeft aangekondigd bij wijze van proef dergelijke camera’s bij circa 30 transportbedrijven te plaatsen om op die manier gegevens te verzamelen die de verkeersveiligheid zouden verbeteren. Transportonderneming Kuipers is één van die ondernemingen.

‘Pak de oorzaken aan: vermoeidheid en afleiding’

De FNV is voor het verbeteren van de verkeersveiligheid, maar fel tegen het plaatsen van dergelijke camera’s. Onderzoek op onderzoek heeft volgens de bond aangetoond dat vermoeidheid en afleiding belangrijke oorzaken zijn van ongevallen waar vrachtwagens bij betrokken zijn. De verkeersveiligheid kan volgens de bond daarom veel beter aangepakt worden door de planningen van transportondernemingen realistischer te maken en de vaak extreem lange werkweken terug te dringen.

Ook pleit de bond voor het terughoudend omgaan van transportondernemingen met informatie versturen via de boordcomputer. Volgens de bond werkt het plaatsen van camera’s in de vrachtwagencabine om een vrachtwagenchauffeur in de gaten te houden bovendien alleen maar averechts. De chauffeur voelt zich bespied en wordt door nog meer apparatuur afgeleid.

'Geen camera'

Volgens verzekeraar TVM betreft het hier geen camera maar een eyetracker. Minister Schultz van Haegen heeft onderzoekm uitgevoerd naar de eyetracker en heeft geoordeeld dat de privacy van werknemers niet wordt aangetast bij gebruik van de eyetracker in de cabine.