Clicky


Breed en structureel misbruik postbusfirma’s in Europa, vooral in Nederland

Breed en structureel misbruik postbusfirma’s in Europa, vooral in Nederland
14-07-2016 17:37 | Arbeidsvoorwaarden | auteur Redactie [FE]

UTRECHT - Overal in Europa worden werknemers uitgebuit en belastingen ontweken door het gebruik van postbusfirma’s. De Europese VakVereniging (EVV) heeft onderzoek gedaan naar praktijken in Duitsland, Nederland, Italië en Zweden. In Nederland is transporteur Vos onderzocht. Bedrijven die gebruikmaken van deze constructies om belasting te ontwijken, voelen zich met name thuis in Nederland, meldt FNV Bondgenoten.

Transporteur Vos onderzocht

Er zijn cases onderzocht in het transport (Vos, Nederland), de vleesindustrie (Danish Crown, Duitsland), Italië (Fiat, autoindustrie) en de bouw (Serneke, Zweden).

Vos heeft postbusfirma’s in Roemenië en Litouwen, waarbij werknemers uit die landen soms maar 200 euro per maand verdienen, opgehoogd met vergoedingen waarover geen belasting wordt afgedragen.

Postbusfirma's ondermijnen publiek belang

Nederlandse investeringen in het buitenland worden voor 78 procent gedaan via dit soort postbusfirma’s, die onder andere tot doel hebben belastingen in het buitenland te vermijden. In Nederland ontwijken bedrijven dan weer sociale- en arbeidswetgeving door het gebruik van buitenlandse - vaak Oost-Europese - postbusfirma’s, omdat daar de sociale premies en lonen laag zijn. Postbusfirma’s ondermijnen dus het publieke belang en er moet een eind komen aan deze praktijken, zo stelt de EVV. Dit kan onder andere door strengere eisen die leiden tot een verbod op dit soort kunstmatige bedrijfsconstructies.

Postbusfirma's ondermijnen cao's

Uit het EVV-rapport blijkt dat werkgevers schijnconstructies als postbusfirma’s niet alleen gebruiken voor belastingontwijking, maar ook steeds vaker om leefbare lonen, sociale premies en afspraken in collectieve arbeidsovereenkomsten te ontwijken. Werknemersrechten komen hiermee onder druk te staan. Bij postbusfirma’s vestigen bedrijven een postbus in een ander Europees land waar zij geen of nauwelijks economische activiteiten hebben.

Vertrouwen in Europa geschaad

FNV-vicevoorzitter Catelene Passchier: "Dit onderzoek toont aan hoe vele Europese landen belastingen mislopen door het shoppen van bedrijven, waarbij werknemers hun werk verliezen of steeds lager loon krijgen en overheden naar schatting 1.000 miljard mislopen. In feite belonen ze bedrijven ook nog voor dat slechte gedrag, en jagen ze oneerlijke concurrentie aan. Dit soort praktijken ondermijnen het vertrouwen in de Europese Unie."

Stevige controle nodig 

Catelene Passchier: "De oplossing is dat de EU samen eenduidige regelgeving ontwikkelt om dit soort praktijken tegen te gaan, gecombineerd met een stevige controle en handhaving in eigen land. Ik ben blij dat de EVV nu gaat onderzoeken hoe dat het beste aangepakt kan worden."

Het rapport beveelt onder andere aan om op Europees niveau specifiekere substance eisen per sector in te voeren. Dat kan door beter toe te zien op bestaande regelgeving - zoals Europese regels voor ondernemingen in het wegvervoer - en ketenaansprakelijkheid voor bedrijven zonder uitzonderingen in te voeren.