Clicky

 
Transport Online - Haven van Antwerpen alweer op weg naar nieuw recordjaar

Haven van Antwerpen alweer op weg naar nieuw recordjaar

Haven van Antwerpen alweer op weg naar nieuw recordjaar
14-07-2016 13:42 | Bedrijfsnieuws | auteur Redactie [FE]

ANTWERPEN - De haven van Antwerpen heeft tijdens de eerste zes maanden van dit jaar 108.317.922 ton goederen behandeld. Dat is 3,6 procent meer dan tijdens dezelfde periode vorig jaar.

Cijfers wijzen andermaal op noodzaak verdere havenontwikkeling

De containertrafiek in TEU ging er met een stijging van 4,4 procent flink op vooruit en ook in de overslag van vloeibaar massagoed werd 8,4 procent meer behandeling genoteerd waarmee dit segment opnieuw zijn positie van sterke groeier in de Antwerpse haven bevestigt. 

Het eerste halfjaar liepen ook beduidend meer ultra large container schepen Antwerpen aan. Stond de teller na de eerste zes maanden van 2015 nog op 146, dan werden er tijdens dezelfde periode van dit jaar 242 aanlopen geregistreerd (+66 procent). Vooral in de categorie +13.000 TEU was de stijging met +78 procent zonder meer spectaculair te noemen. 

Containers en breakbulk

De containertrafiek steeg tijdens de eerste zes maanden met 3,9 procent en klokte af op 59.762.977 ton. Dit komt overeen met 5.047.468 behandelde TEU (+4,4 procent). 

Het roro-verkeer ging er op achteruit: 3,7 procent tot 2.347.444 ton. Het aantal behandelde auto’s zat wel in de lift: +1,3 procent tot 620.332 stuks. De behandeling van conventioneel stukgoed zakte terug tot 4.752.222 ton (1,7 procent), ondanks een toegenomen behandeling van staal (+12,3 procent tot 3.748.613 ton). De behandeling van fruit bleef stabiel, al noteerde de haven meer behandeling van gecontaineriseerd fruit. De teruglopen behandeling van papier en pulp drukten dan weer op de overslagcijfers. 

Vloeibaar massagoed

De overslag van vloeibaar massagoed steeg de eerste zes maanden van dit jaar met +8,4 procent tot 35.403.953 ton. Voor de behandeling van aardoliederivaten werd het eerste halfjaar van dit jaar 26.190.485 ton genoteerd, een stijging van 13,9 procent. 

De toegenomen aanwezigheid van de vloeibare tankopslag in Antwerpen versterkt de positie van het petrochemische complex. Antwerpen dankt haar aantrekkelijkheid voor internationale investeerders aan haar zeer centrale ligging in Europa en de sterke concentratie aan chemiebedrijven, gekoppeld aan de beschikbaarheid van goed geschoolde werknemers. 

Droog massagoed

De behandeling van droog massagoed klokte af op 6.051.326 ton, wat een daling van 14,7 procent inhoudt ten opzichte van dezelfde periode in 2015. De dalende vraag naar kolen zette zich ook het afgelopen kwartaal verder wat zich de voorbije zes maanden vertaalde in een negatief resultaat voor dit goederensegment: 55,0 procent tot 372.714 ton. Ook de gedaalde overslag van ertsen (18,9 procent tot 996.034 ton) duwde het halfjaarresultaat van het droog massagoed in de min. 

Verdere havenontwikkeling

De groeicijfers die Antwerpen de jongste jaren keer op keer presenteert, onderstrepen de noodzaak van de verdere ontwikkeling van de Antwerpse haven. Het gaat daarbij niet alleen om de reeds voorziene inbreiding op beide Scheldeoevers, maar ook om de geplande uitbreiding van de haven op de linker Scheldeoever. Het Deurganckdok alleen zal niet volstaan om vanaf 2020-2021 de verdere groei van de containerbehandeling in de Antwerpse haven op te vangen. De aanleg van een nieuw getijdendok moet meer dan ooit hoog op de politieke agenda staan, wil Vlaanderen haar economisch hart kunnen blijven voeden. 

Mobiliteit

Meer groei betekent ook meer transport en dus is de ontsluiting van de haven voor alle vrachtverkeer een zeer belangrijk aandachtspunt voor het Antwerpse Havenbedrijf. De bouw van de Oosterweelverbinding krijgt daarin de allerhoogste prioriteit. Het is voor het Havenbedrijf belangrijk dat er spoedig een integrale mobiliteitsoplossing komt die onder meer rekening houdt met het vermijden van congestie, zowel voor doorgaand als voor havenintern verkeer, die het havenverkeer uit de woonkernen houdt, die de trajecttijden vermindert en die een veilige route voorziet voor het transport van alle gevaarlijke goederen. 

Daarom is het Havenbedrijf vragende partij voor een volwaardig uitwisselingscomplex tussen het haveninterne wegennet en het hoofdwegennet. De Oosterweelknoop is hiervoor ontworpen en voldoet aan al deze eisen (voor zover de Oosterweeltunnel full ADR is). Immers, deze knoop laat toe dat de havenverkeersstromen zo snel als mogelijk afgewikkeld worden naar het hogere wegennet. Ze biedt ook voor ADR-transport een bijkomende mogelijkheid om de kortste weg naar het hoofdwegennet te gebruiken. Bovendien is het effect op de wegen binnen het havengebied zeer positief en vermindert de Oosterweelknoop de impact op wijken als Luchtbal en Eilandje aanzienlijk. 

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,081
Diesel2,083

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden