Transport Online - Sentimenten verbeteren voor logistiek vastgoed

Sentimenten verbeteren voor logistiek vastgoed

Sentimenten verbeteren voor logistiek vastgoed
15-11-2010 13:21 | Algemeen | auteur de redactie
De opname van distributiecentra is over de eerste drie kwartalen van 2010 ten opzichte van dezelfde periode in 2009 verder teruggelopen. Daarnaast is het aanbod aan beschikbare distributiecentra fors toegenomen. Zowel door gebruikers als door vastgoedeigenaren wordt op dit moment een uiterst afwachtende houding aangenomen. De economische situatie is echter in de loop van 2010 aan de beterende hand.

"Ondanks de kille cijfers die een somber beeld schetsen, is het sentiment beduidend positiever", zegt Gerwin Vos, verantwoordelijk voor de afdeling Logistics van DTZ Zadelhoff. "Een aantal seinen dat duidt op herstel van de dynamiek op de logistieke vastgoedmarkt, lijkt weer op groen te springen. Een herstel van de logistieke vastgoedmarkt in 2011 is in dit perspectief aannemelijk."

Vandaag publiceerde DTZ Zadelhoff het rapport 'Seinen op groen' - de Nederlandse markt voor distributiecentra - waarin ontwikkelingen worden geanalyseerd. Bovendien schetst de vastgoedadviseur met de VastgoedVisiekaart als eerste een compleet beeld van de voorraad van distributiecentra en het aanbod op gemeentelijk niveau.

Wereldwijd heeft de industriële productie de opwaartse lijn weer gevonden. Dit heeft ertoe geleid dat goederenstromen weer in volume aan het toenemen zijn en dat de overslagcijfers op zee- en luchthavens terugkeren op de niveaus van voor de crisis.


Gerwin Vos: "Let hierbij bijvoorbeeld op de recordcijfers die de overslag in de Rotterdamse haven laten zien. Nog belangrijker is dat het vertrouwen van de consument weer toeneemt en daarmee samenhangend het bestedingspatroon. De 'emerging markets' in Azië nemen de global economy op sleeptouw en de groei van de wereldeconomie is minder afhankelijk geworden van Amerikaanse en in mindere mate Europese consumenten", aldus Vos.

"De opnieuw aantrekkende goederenstromen zorgen voor een toename in huisvestingsbehoefte. Echter, door de steeds korter wordende doorlooptijd van goederenproductie tot consument en de snelle technologische ontwikkelingen, worden minder grote voorraadvolumes aangehouden. Ook zitten veel logistiek dienstverleners ruim in hun jasje, waardoor de ruimtebehoefte in eerste instantie intern kan worden opgelost, zonder daadwerkelijk nieuwe ruimte in te huren," zegt Vos.

De vele huurverlengingen en sturing op kostenbeheersing bij organisaties vertragen tevens het herstel van de opnamecijfers. Daarnaast zorgen geavanceerde ICT oplossingen, efficiency in de supply-chain en een hogere omloopsnelheid voor een minder latente huisvestingsbehoefte in de toekomst. Vos: "Gevolg hiervan kan zijn dat in de eerstvolgende periode van hoog-conjunctuur, toch minder behoefte aan opslagruimte bestaat."

Het sentiment bij beleggers is sterk verbeterd. Er is een grotere vraag en meer kapitaal beschikbaar voor kwalitatief goed vastgoed. Vos: "Er is bovendien een betere match tussen de rendementsverwachting bij kopers en verkopers in de prime-A categorie. De concrete vraag die momenteel boven de markt hangt, kan de leegstand in bepaalde regio's naar een acceptabel niveau brengen. Dit zou een belangrijke steun in de rug geven om de aanvangsrendementen voor 1e klas distributiecentra weer op min of meer gelijk niveau van 2007 te brengen."

Bijlage:

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,826
Diesel1,499

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions