Clicky


Portugal wint EK-finale voetbal tegen Frankrijk na verlenging

Portugal wint EK-finale voetbal tegen Frankrijk na verlenging
10-07-2016 23:44 | Sport | auteur ANP

PARIJS - Portugal heeft zondag historie geschreven. De ploeg van bondscoach Fernando Santos veroverde in het Stade de France voor het eerst de Europese titel, door gastland Frankrijk in de finale te verslaan. Invaller Éder, spits bij de Franse club Lille, maakte in de verlenging het enige doelpunt: 1-0.

De lange aanvaller knalde de bal in de 109e minuut van buiten het zestienmetergebied in de hoek langs keeper Hugo Lloris. Éder dompelde het gastland daarmee in diepe rouw. Frankrijk was de favoriet om voor de derde keer Europees kampioen te worden, maar de 'Haantjes' konden de verwachtingen niet waarmaken in de finale. Éder zorgde er ook voor dat de Portugese superster Cristiano Ronaldo eindelijk een hoofdprijs pakte met zijn land. Die droom van Ronaldo leek uit te draaien op een nachtmerrie, toen hij al vroeg in de wedstrijd geblesseerd naar de kant moest. Vanaf de kant zag de Portugese aanvoerder hoe zijn ploeggenoten zijn droom alsnog lieten uitkomen.

Het slotstuk van het EK in het Stade de France was typerend voor het hele toernooi, dat slechts zelden spektakel bood en de liefhebbers amper kon bekoren. Het favoriete Frankrijk had grote moeite om openingen te vinden in de ijzersterke defensie van Portugal, waarin Pepe terug was na een blessure.

Het vroege uitvallen van Ronaldo, die geblesseerd raakte bij een botsing met Dimitri Payet, zorgde voor een schok in het stadion. Met Ricardo Quaresma als vervanger van de aanvoerder moest Portugal verder, meer nog dan daarvoor loerend op een snelle uitbraak. De ploeg van bondscoach Santos gunde Frankrijk de bal, maar het gastland wist daar weinig mee te doen. De smaakmakers Paul Pogba en Payet bleven onzichtbaar. Alleen de fysiek sterke middenvelder Moussa Sissoko zorgde zo nu en dan voor gevaar.

Het Franse aanvalsspel won in de tweede helft aan verrassing en dynamiek nadat Kingsley Coman in het veld was gekomen voor Payet. De snelle vleugelspits bereidde kansen voor van topschutter Antoine Griezmann (kopbal over) en spits Olivier Giroud, wiens schot werd gekeerd door Rui Patricio. De grootste kans was in de blessuretijd voor de Franse invaller André-Pierre Gignac die Pepe dolde, maar daarna de paal raakte.

In de verlenging sloeg Portugal toe. Een paar minuten nadat Raphaël Guerreiro uit een vrije trap de lat had geraakt, knalde invaller Éder zijn land naar de Europese titel. Het zorgde voor dolle vreugde bij de Portugezen, vooral bij de heftig geëmotioneerde Ronaldo.