Clicky


Koningsdam wijkt uit naar Rotterdam

Koningsdam wijkt uit naar Rotterdam
09-07-2016 23:53 | Binnenland | auteur ANP

ROTTERDAM - Het nieuwe cruiseschip Koningsdam van Holland America Line wijkt onverwachts uit van de haven van Amsterdam naar die van Rotterdam. De Koningsdam wordt zondagochtend aan de Wilhelminakade verwacht, meldt het Haven Coördinatie Centrum van het Rotterdamse Havenbedrijf.

Aanvankelijk zette het cruiseschip vanuit Noorse hoofdstad Oslo koers naar Amsterdam, maar door de verwachte harde wind bij de sluizen in IJmuiden besloot de kapitein uit veiligheidsoverwegingen naar Rotterdam uit te wijken. Passagiers die voor een cruise aan boord zouden gaan, worden op de hoogte gebracht van de verandering.

Dat betekent een enorme operatie, aldus directeur Mai Elmar van Cruise Port Rotterdam. Zij werd vrijdagavond laat van de wijziging op de hoogte gebracht. Naar schatting 2700 passagiers gaan volgens haar in Rotterdam van boord en nieuwe cruisegasten schepen in. Bovendien moet de aan- en afvoer van de passagiers met bussen, taxi's en afhalers worden geregeld. Circa 80 man personeel is opgeroepen om de operatie bij de Cruiseterminal in goede orde te laten verlopen.

"Maar als grootste havenstad zijn we natuurlijk altijd 24/7 in bedrijf en zijn we gewend in te spelen op onverwachte gebeurtenissen'', aldus Elmar. "Dat doen we met plezier voor de Holland America Line, die ons na aan het hart ligt.''

In mei doopte van dit jaar Koningin Máxima de Koningsdam aan de Wilhelminakade. Het schip is vernoemd naar koning Willem-Alexander. Het schip telt twaalf dekken en biedt plaats aan bijna 2700 passagiers en ruim duizend bemanningsleden.