Clicky


Depannage 2000 investeert in allereerste Volvo FE CNG-trucks

Depannage 2000 investeert in allereerste Volvo FE CNG-trucks
08-07-2016 11:02 | Nieuw Materieel | auteur Redactie [FE]

ANTWERPEN - Depannage 2000 neemt twee Volvo Trucks FE-vrachtwagens op gecomprimeerd aardgas (CNG) in gebruik. Het Antwerpse bedrijf zet fors in op deze milieuvriendelijke brandstof: het investeerde tevens in een eigen tankstation in Hoboken.

Depannage 2000 - sinds 2008 een dochter van VAB - is een gespecialiseerd takel- en bergingsbedrijf, maar het is tevens actief in signaliseringswerken, het vervoeren van auto's tussen dealers, het plaatsen van (mobiele) flitspalen, het planten van grote bomen, en dergelijke Hiervoor beschikt de firma over een vloot van 41 voertuigen, waarvan 15 kleinere vrachtwagens voor takelwerkzaamheden. Deze worden onder andere in Antwerpen stad en op de Antwerpse ring ingezet.

Zopas heeft Depannage 2000 twee milieuvriendelijke Volvo FE CNG-vrachtwagens aangekocht. Dit zijn de allereerste Volvo FE CNG in België. "Deze aankoop is een volledig eigen initiatief. Vrachtwagens met een aardgasmotor bieden dezelfde productiviteit en rijeigenschappen als conventionele dieseltrucks, maar stoten veel minder schadelijke stoffen uit (roet en NOx) en zijn veel stiller", aldus Serge Temmerman, vlootbeheerder van Depannage 2000.

Depannage 2000 koos voor zijn CNG-trucks voor twee Volvo FE's met een iets langere wielbasis, terwijl voordien dieseltrucks van de lichtere FL-versie in de vloot werden opgenomen. "Dat doen we omwille van de CNG-installatie die het voertuig iets zwaarder maakt en om zo geen problemen te krijgen met de aslastbeperkingen", zegt Serge Temmerman.

Koen Kennis, schepen voor mobiliteit Antwerpen: "De lage-emissiezone en de huidige infrastructuurwerken bieden een opportuniteit om mensen te laten nadenken over hun mobiliteit. Met innovatieve maatregelen en alternatieve vervoersmodi komen we Slim naar Antwerpen en houden we de stad leefbaar en bereikbaar. Ik ben zeer opgetogen dat Depannage 2000 meedenkt met de stad over de mobiliteit van de toekomst."

Hoogcalorisch CNG

De actieradius van 350 km is voor een CNG-voertuig opmerkelijk groot. Dat komt onder andere omdat Depannage 2000 in zijn trucks hoogcalorisch aardgas gebruikt. Tegenover ‘conventioneel' laagcalorisch gas is de verbruiksvermindering 27%. 

In de meeste CNG-tankstations in België wordt echter laagcalorisch aardgas aangeboden. Hoogcalorisch CNG (een derivaat van vloeibaar aardgas, LNG) is moeilijker te verkrijgen. Daarom heeft Depannage 2000 in samenwerking met Total een eigen tankstation in Hoboken gebouwd.

Zorg dragen voor mens en milieu

"De CNG-vrachtwagens zijn substantieel duurder en hoewel aardgas per liter (eigenlijk per kilo) goedkoper is dan diesel, zal de uitbating van deze vrachtwagens duurder uitvallen. Ook is het de vraag wat de restwaarde zal zijn binnen zeven jaar, als deze vrachtwagens uit de vloot genomen worden. Wij doen deze investering echter uit maatschappelijk oogpunt: wij zijn als bedrijf bereid om mee zorg te dragen voor mens en milieu," zegt Serge Temmerman tot slot.

Nabilla Ait Daoud, schepen voor leefmilieu: "Ik ben ontzettend blij dat ook onze stadspartners mee op de kar van vergroening en leefbaarheid springen", stelt schepen voor leefmilieu, Nabilla Ait Daoud. "De invoering van de lage emissiezone is een maatregel om de luchtkwaliteit in Antwerpen te verbeteren. Dit wil zeggen dat alle propere wagens welkom zijn in deze zone. Dit is een voorbeeld van hoe ook bedrijven hun voertuigen klaarmaken tegen de invoering in februari 2017."

Volvo FE CNG-truck ideaal voor de stad

De twee Volvo Trucks FE CNG-vrachtwagens zijn aan Depannage 2000 verkocht door Garage Kant Antwerpen. Dit zijn de twee eerste CNG-trucks van het Zweedse merk in ons land.

"Onder de motorkap van de FE CNG-trucks bevindt zich een 9-liter Euro 6-motor die volledig rijdt op gecomprimeerd aardgas. Het is geen omgebouwde dieselmotor, maar een volledig nieuwe otto-motor (met bougietechnologie) die Volvo Trucks samen met Cummins heeft ontwikkeld. De motor is gekoppeld aan een Allison volautomatische versnellingsbak met koppelomvormer, die ervoor zorgt dat er in de lage toeren ruim genoeg koppel ontwikkeld wordt. Onze techniekers zijn speciaal opgeleid om met deze motoren te werken", legt Eric Cuyt, General Manager van Garage Kant uit.

"De CNG-motor, die een vermogen van 320 pk en een maximum koppel van 1.350 Nm heeft, is in combinatie met die versnellingsbak bijzonder geschikt voor taken waarbij korte afstanden worden afgelegd en vaak moet worden gestart en gestopt, zoals huisvuilophaling, stadsdistributie... en natuurlijk takelingen", aldus Eric Cuyt tot slot.

Foto's

  • DJMiddelkoop
  • OTT Liquid Solutions
  • OTT Liquid Solutions
  • OTT Liquid Solutions