Clicky


Galloo recycled de Flinterstar

Galloo recycled de Flinterstar
06-07-2016 15:08 | Bedrijfsnieuws | auteur Redactie [FE]

GENT - Begin juli kwam het eerste deel aan van de Flinterstar bij Galloo in de Gentse haven. In oktober 2015 raakte de Flinterstar na een aanvaring in moeilijkheden voor onze kust en kwam het schip vast te liggen op een zandbank. Na berging door vier Belgische bedrijven zal de Flinterstar nu door Galloo vakkundig en op een duurzame manier gerecycleerd worden. Verwacht wordt dat de Flinterstar uiteindelijk nog voor de winter geborgen zal zijn.

Galloo is met hun permanent vergunde scheepssloopwerf in de Gentse haven de enige speler op de Belgische markt als het gaat om scheepsrecyclage.

Drie fases

Er werken vier bedrijven aan de berging van het vrachtschip. In een eerste fase werd de cargo uit de Flinterstar gehaald. Het gaat om damplanken, steunbalken en kraanonderdelen. De bergers laadden de vracht, zo’n 3000 ton, op een ponton dat daarna richting Galloo werd gesleept.

In een tweede fase zijn het kasteel en de machinekamers van de Flinterstar aan de beurt. En op een derde en laatste ponton verhuist het tweede deel van het schip naar Galloo Gent. De Flinterstar is na de aanvaring in twee stukken gebroken en zal zo dus worden geborgen.

98% rendement

Galloo zal nu eerst alle mogelijk schadelijke stoffen (zoals motorolie, hout, isolatiemateriaal...) uit het wrak van het vrachtschip verwijderen. Dan is het de beurt aan een gespecialiseerde partner die eventueel aanwezig asbest verwijdert. In een voorlaatste stap ontmantelt Galloo de bovenbouw waarna de rest aan stukken wordt geknipt op de betonnen scheepshelling.

Uiteindelijk zullen het karkas en alle metalen als grondstof in de staal- en metaalindustrie terecht komen. In totaal gaat 98% van de Flinterstar een mooie toekomst tegemoet.

Flinterstar

Het vrachtschip Flinterstar, dat onder Nederlandse vlag voer, kwam op 6 oktober 2015 in aanvaring met een LNG-tanker. Het vrachtschip was vertrokken uit Antwerpen met bestemming Bilbao. Door het incident raakte de Flinterstar echter zwaar beschadigd waarna het schip vastliep op een zandbank enkele mijlen buiten de haven van Zeebrugge.