Clicky


Nederlandse tienjaarsrente zakt onder nul

Nederlandse tienjaarsrente zakt onder nul
06-07-2016 12:26 | Financieel | auteur ANP

AMSTERDAM - De run op veilige staatsobligaties heeft woensdag ook de rente op Nederlandse staatsleningen voor tien jaar tot onder het nulpunt gedrukt. Dat betekent dat beleggers voor het eerst in de historie geld toeleggen op de middelen die ze in deze Nederlandse obligaties steken.

Het effectieve rendement op Nederlandse staatsleningen met een looptijd van tien jaar zakte rond 11.10 uur naar min 0,005 procent. Daarmee was voor het eerst sprake van een zogeheten negatieve rente, wat aangeeft dat beleggers meer betalen voor de obligatie dan ze de komende jaren aan inkomsten op de vaste rentebetalingen en aflossing over de lening mogen verwachten.

Vlak na de dip herstelde het rendement heel licht, naar net iets meer dan 0 procent. Het rendement en de waarde van een obligatie bewegen tegengesteld. Een dalend rendement wijst op een stijgende waarde en een toenemende vraag naar het schuldpapier.

De obligatierentes staan wereldwijd al tijden onder druk door de zwakke economische groei, de hoge besparingen en het opkoopprogramma van de ECB. Sinds de Britse stem voor de brexit staat de Duitse tienjaarsrente ook onder nul. Die zakte woensdag naar het historische dieptepunt van min 0,2 procent.

Buiten de eurozone staan ook de Amerikaanse en Britse rentes op ongekend lage niveaus, terwijl het rendement op alle Zwitserse staatsleningen, tot en met die van 50 jaar, negatief is.

De lage rente maakt het zeer goedkoop voor overheden om geld te lenen. Tegelijkertijd zet het de financiële positie van bijvoorbeeld pensioenfondsen en verzekeraars sterk onder druk.