Clicky


Baangarantie medewerkers haven Rotterdam

Baangarantie medewerkers haven Rotterdam
05-07-2016 19:59 | Arbeidsvoorwaarden | auteur ANP

ROTTERDAM - Vakbonden en bedrijven zijn het eens geworden over een sociaal plan voor medewerkers van Rotterdamse containerterminals. Het onderhandelingsresultaat bevat onder meer een baangarantie tot juli 2020. Dat meldden bestuurder Albert van Damme van CNV Vakmensen en het Havenbedrijf Rotterdam dinsdag.

De gesprekken over meer werkzekerheid in de haven liepen al meer dan een jaar. Begin januari leidde een patstelling in de onderhandelingen zelfs tot stakingen, waardoor de hele containeroverslag in de Rotterdamse haven stillag. De medewerker vrezen dat door de komst van de sterk geautomatiseerde terminals op de Tweede Maasvlakte honderden banen verloren zullen gaan.

Het akkoord bevat onder meer ook een regeling voor oudere werknemers die minder kunnen gaan werken tegen bijna hetzelfde loon en met volledige pensioenopbouw.

Verder werd afgesproken dat voor de 120 medewerkers van het noodlijdende containerbedrijf RPS een maatwerkoplossing komt. De containerbedrijven en het Havenbedrijf Rotterdam hebben onderling afspraken gemaakt over de financiering van alle maatregelen. Het gaat om een bedrag van 20 tot 30 miljoen euro.

In totaal werken er meer dan 3700 mensen bij de containerterminals in Rotterdam. De bonden gaan het onderhandelingsresultaat met een positief advies voorleggen aan de achterban.