Clicky


Frankrijk verwijt België ontsnapping Abdeslam

Frankrijk verwijt België ontsnapping Abdeslam
04-07-2016 09:52 | Buitenland | auteur ANP

PARIJS - De Belgische inlichtingendiensten hebben verzuimd aan Frankrijk door te geven dat Salah Abdeslam, het enige overlevende vermoedelijke lid van de terreurcel achter de aanslagen in Parijs van november vorig jaar, was geradicaliseerd. Dat heeft de commissie van het Franse parlement vastgesteld die de ontsnapping van Abdeslam heeft onderzocht, meldt France TV.

De Franse politie hield Abdeslam enkele uren na de aanslagen bij de Belgische grens staande, maar was niet op de hoogte van zijn jihadistische overtuigingen en activiteiten. Ze liet hem daarom weer gaan. Abdeslam dook onder in Brussel en werd pas in maart opgepakt.

De Franse politie hield de van geboorte Franse Brusselaar staande omdat België in het Schengen-informatiesysteem had opgenomen dat hij een strafblad had. Dat hij niet enkel crimineel, maar ook extremist was hadden de Belgen niet doorgegeven, is volgens de Franse omroep de conclusie van de rapporteur van de commissie. Volgens deze Sébastien Pietrasanta valt de Franse politie niets te verwijten. Toen zij de belastende informatie enkele uren later alsnog van de Belgen ontving was de vogel al gevlogen.

De onderzoekscommissie van de Assemblée Nationale brengt dinsdag haar bevindingen naar buiten.