Clicky


Werktijdverkorting mogelijk na noodweer

Werktijdverkorting mogelijk na noodweer
01-07-2016 20:43 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - Land- en tuinbouwbedrijven in Brabant en Limburg die hard zijn getroffen door het noodweer, kunnen werktijdverkorting aanvragen voor hun personeel. De regeling is vrijdagmiddag opengesteld, zo maakte minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) vrijdag bekend.

Hierdoor kunnen bijvoorbeeld tuinders van wie de kas is vernield door hagelstenen een WW-uitkering aanvragen voor de uren die hun werknemers niet kunnen werken. Volgens het kabinet is het noodweer een buitengewone omstandigheid die niet tot het gewone ondernemersrisico kan worden gerekend.

Extreem noodweer met hagelstenen zo groot als tennisballen zorgde eind vorige week voor een golf van vernieling in de regio, die de hele maand al kampt met wateroverlast. Van veel stallen en kassen is bijna geen dakdeel meer heel en veel gewassen liggen te verpieteren in de met water verzadigde akkers.

Staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken wil dat bedrijven zo snel mogelijk weer aan de slag kunnen, schrijft hij. Hij heeft met provincies, gemeenten, waterschappen, het ministerie van Infrastructuur en Milieu (I&M), banken, verzekeraars en bedrijfsleven afgesproken een werkgroep op te richten.

Die moet kijken wat er al gebeurt, wat iedereen zelf kan doen en wat er nog nodig is. Ook moet deze werkgroep de economische en werkgelegenheidseffecten op langere termijn in de smiezen houden.