Transport Online - FNV haalt handtekeningen tegen camera's op bij Van den Heuvel in Uden

FNV haalt handtekeningen tegen camera's op bij Van den Heuvel in Uden

FNV haalt handtekeningen tegen camera's op bij Van den Heuvel in Uden
01-07-2016 13:17 | Arbeidsvoorwaarden | auteur Redactie [FE]

UDEN - FNV Transport en Logistiek gaat vrijdagmiddag vanaf 15:00 uur bij het Brabantse transportbedrijf Van den Heuvel in Uden handtekeningen van chauffeurs ophalen tegen het plaatsen van camera’s in vrachtwagencabines.

TVM heeft aangekondigd bij wijze van proef dergelijke camera’s bij circa 30 transportbedrijven te plaatsen om op die manier gegevens te verzamelen die de verkeersveiligheid zouden verbeteren. Transportonderneming Van den Heuvel is één van die ondernemingen.

‘Pak de oorzaken aan: vermoeidheid en afleiding’

De FNV is voor het verbeteren van de verkeersveiligheid, maar fel tegen het plaatsen van dergelijke camera’s. Onderzoek op onderzoek heeft volgens de bond aangetoond dat vermoeidheid en afleiding belangrijke oorzaken zijn van ongevallen waar vrachtwagens bij betrokken zijn. De verkeersveiligheid kan volgens de bond daarom veel beter aangepakt worden door de planningen van transportondernemingen realistischer te maken en de vaak extreem lange werkweken terug te dringen.

Ook pleit de bond voor het terughoudend omgaan van transportondernemingen met informatie versturen via de boordcomputer. Volgens de bond werkt het plaatsen van camera’s in de vrachtwagencabine om een vrachtwagenchauffeur in de gaten te houden bovendien alleen maar averechts. De chauffeur voelt zich bespied en wordt door nog meer apparatuur afgeleid.

Onderzoek: chauffeur voelt zich bespied

Onlangs publiceerde de bond hierover een onderzoek onder circa 500 chauffeurs.

Egon Groen, bestuurder FNV Transport en Logistiek: “TVM kan zijn geld beter besteden aan een bewustwordingscampagne voor andere weggebruikers, die zich vaak niet realiseren welk effect hun rijgedrag heeft op vrachtwagens. Dan moet je denken aan snijden, veel te laat in- en uitvoegen of geen afstand houden.”Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 29 juni t/m zondag 5 juli

Alle Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,679
Diesel1,317

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions