Slimme stapelsoftware stuurt MLS Spider

Slimme stapelsoftware stuurt MLS Spider
23-03-2010 10:10 | Algemeen | auteur de redactie
De MLS Spider van RSW BV, die binnenkort officieel in de markt geïntroduceerd wordt bij Nedac Sorbo in Duiven, bestaat uit een aantal efficiënt samenwerkende deelsystemen. Een van deze deelsystemen wordt gevormd door slimme stapelsoftware, ontwikkeld door het Nederlandse softwarehuis CICT Solutions. Deze Intelligent Palletizing Software (IPS) berekent razendsnel de optimale stapelpatronen op elke gewenste drager.

IPS geeft aan in welke volgorde de kratten en dozen moeten worden aangevoerd en op welke manier ze dienen te worden gestapeld. IPS communiceert rechtstreeks met de machines die de aanvoervolgorde regelen en met MLS Spider. De input van IPS bestaat uit de afmetingen en het gewicht van de kratten en dozen. De afmetingen van de kratten zijn standaard en dus bekend. De afmetingen en het gewicht van de dozen worden volledig automatisch bepaald nog voordat ze het opslagsysteem (HDS) van Vanderlande in gaan.Als alle dozen en kratten voor een rit klaar staan, gaat IPS aan de slag. Op basis van de order en de ritplanning van de distributieauto’s berekent IPS het optimale stapelpatroon. Daarbij kan de software door middel van verschillende parameters rekening houden met de wijze waarop de goederen worden afgeleverd. Met de goede instellingen kan IPS bijvoorbeeld voorkomen dat een order met vijf verschillende kratten en dozen over vijf verschillende rolcontainers/pallets wordt verspreid.

Als het optimale stapelpatroon bekend is, zal IPS ook het recept berekenen. Het recept geeft onder meer aan in welke volgorde de dozen en kratten moeten worden aangevoerd om het optimale stapelpatroon te kunnen realiseren. Met deze informatie stuurt IPS de machines aan. Het opslagsysteem (HDS) krijgt bericht welke kratten en dozen moeten worden uitgeslagen. Daarna geeft IPS zodanige instructies aan de spiraal sequencer en bufferbanen dat de kratten en dozen in de juiste volgorde worden gepositioneerd.Vervolgens zijn er twee mogelijkheden: de kratten en dozen gaan naar de MLS Spider of naar een manueel Ergopackstation. Als de goederen naar de MLS Spider gaan, worden ze daar op aanwijzingen van IPS eventueel gedraaid en tot lagen samengevoegd. Vervolgens wordt elke laag in één keer op de rolcontainer of pallet geplaatst. Als de kratten en dozen naar het manuele Ergopackstation gaan, worden ze daar door een operator handmatig op de rolcontainer gestapeld. De operator krijgt daarvoor instructies via een groot scherm boven het Ergopackstation.Het manuele Ergopackstation dat bij Nedac Sorbo is geïnstalleerd, wordt vooral gebruikt om de No-read’s (niet te scannen producten) handmatig af te wikkelen. Het Ergopackstation kan echter ook worden gebruikt om de capaciteit van het systeem te vergroten.

In dat geval is het belangrijk om vooraf te weten welke dozen en kratten manueel of mechanisch worden gestapeld. Het optimale stapelpatroon ziet er voor het manuele Ergopackstation namelijk anders uit dan voor de MLS Spider. Voor het manuele Ergopackstation hoeft IPS immers geen rekening te houden met de toleranties van de MLS Spider, wat leidt tot een ander stapelpatroon.

Het MLS Spider systeem maakt het mogelijk om bestaande magazijnprocessen naar een hoger niveau te brengen. De onderdelen van de installatie zijn door de diverse partners van RSW BV geplaatst en op elkaar aangesloten.

Nedac Sorbo, maar vanzelfsprekend ook andere organisaties met een complex logistiek proces, zijn dankzij dit systeem in staat om een mix van producten van verschillende afmetingen gemakkelijk bijeen te brengen: per laag, rij of enkel. De producten kunnen worden gestapeld op pallets en rolcontainers of op dolly’s. De sorteermogelijkheden van de MLS Spider zijn legio en bij Nedac Sorbo zal het handmatig stapelen van dozen op pallets grotendeels verleden tijd zijn.


Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Truckoccasions

Rijverboden