Transport Online - Klant minder centraal en duurzaamheid op oude niveau in logistieke sector

Klant minder centraal en duurzaamheid op oude niveau in logistieke sector

Klant minder centraal en duurzaamheid op oude niveau in logistieke sector
19-03-2010 16:25 | Algemeen | auteur de redactie
De klant staat minder centraal en duurzaamheid is terug op het oude niveau in de logistieke sector zo blijkt uit de eerste resultaten van een kwalitatief onderzoek onder ruim 100 bestuurders, professionals en eindverantwoordelijken voor de Logistiek en Supply Chain.

VNU Exhibitions Europe voert dit kwalitatieve onderzoek uit ter voorbereiding op de Strategie Summit Supply Chain & Logistiek, op 13 & 14 april 2010.

Met een nog steeds voelbare economische crisis hebben de bestuurders de afgelopen jaren de strategie op het gebied van Supply Chain en Logistiek moeten herzien. Optimalisatie van processen, heroverwegen van in- en/of outsourcing en working capital zijn enkele thema’s die de strategische agenda al een geruime tijd beheersen. Overleven is cruciaal, maar worden daardoor essentiële (maatschappelijke) aspecten niet vergeten?

Klant als spin uit het web
In het 'Onderzoeksrapport Logistiek 2009' wat VNU Exhibitions in april 2009 heeft uitgebracht is te lezen dat de Supply Chain niet zonder samenwerking kan. De klant speelt in die samenwerking een belangrijke rol, maar ondanks deze bindende rol staat de klant in deze huidige tijd niet meer centraal. Een geïnterviewde omschreef het pakkend door te stellen dat "de spin uit het web is gehaald."

Slechts 50% van de geïnterviewden geven aan dat de klant als uitgangspunt wordt genomen in het proces.
Het Supply Chain Management beschrijft volgens de geïnterviewden de klant niet voldoende en vooral niet op een eenduidige manier. Het toevoegen van een stap in het systeem Supply Chain Management waarin de klant beschreven wordt zal een welkome oplossing zijn. Zo zal de klant vaker en meer als uitgangspunt genomen worden.

Niveau duurzaamheid terug op niveau 2008
De daling van 10% die VNU EE constateerde bij het thema duurzaamheid in 2009 t.o.v. 2008 heeft zich hersteld. Dit jaar heeft het onderzoek uitgewezen dat een kleine 75% van de bestuurders één of meerdere projecten heeft dat zich richt op duurzaamheid. Duurzaamheid staat daardoor ook hoog op de strategische agenda. 25% heeft geen enkel project dat zich richt op duurzaamheid en dat is gelijk aan het niveau van 2008.

Kenmerken voor duurzaamheid zijn dat het thema vaak wordt gebruikt als marketingtool, duurzaamheid is vaak een ondergeschikte aan kostenreductie en daarnaast is het effect vaak alleen zichtbaar binnen de betreffende organisatie. Het grote maatschappelijke effect blijft achterwegen. Wellicht dat dit gaat komen bij de invoering van de Carbon Footprint. Dit zal tevens grote effecten gaan hebben op de inrichting van het proces, waaronder sourcing.

Tijdens de Strategie Summit Supply Chain & Logistiek, op 13 en 14 april 2010 in Landgoed Duin en Kruidberg te Santpoort, zullen de definitieve resultaten van dit kwalitatieve onderzoek worden gepresenteerd. Van de ruim 100 geïnterviewden zal met een selecte groep van 70 verder worden ingegaan op de resultaten van het onderzoek. De resultaten van dit onderzoek vormen de basis voor het inhoudelijke programma tijdens de bijeenkomst.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,683
Diesel1,325

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions