Clicky


Staat verkoopt voormalige vastgoedtak SNS

Staat verkoopt voormalige vastgoedtak SNS
28-06-2016 19:47 | Financieel | auteur ANP

DEN HAAG - De Staat verkoopt Propertize, de voormalige vastgoedtak van SNS Reaal, aan JP Morgan Chase en Lone Star. Het consortium betaalt een bedrag dat kan oplopen tot 895,3 miljoen euro. Dat meldde NLFI, de stichting die namens de Nederlandse staat de overheidsbelangen in financiële instellingen beheert.

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem lichtte de Tweede Kamer dinsdag na het sluiten van de beurs in over de overeenkomst. Propertize werd in oktober in de etalage gezet, waarna met 84 geïnteresseerden werd gesproken. De namen van de Amerikaanse bank JP Morgan en investeringsmaatschappij Lone Star zongen sinds vorige week rond als serieuze kandidaten.

De Nederlandse staat kreeg Propertize, dat toen SNS Property Finance heette, in februari 2013 in handen bij de nationalisatie van SNS Reaal. In de zogenoemde bad bank werd toen zo'n 5,5 miljard euro aan vastgoedleningen ondergebracht. Het later dat jaar afgesplitste Propertize kreeg van de staat tien jaar de tijd om de door slechte leningen geplaagde vastgoedportefeuille die SNS Reaal bijna fataal werd, af te bouwen.

Toezichthouders

De verkoop biedt Propertize en ten minste een deel van de medewerkers zicht op een toekomst die verdergaat dan wanneer de vastgoedportefeuille in handen van de Staat zou zijn afgebouwd. De staatsgarantie op de financiering van Propertize komt te vervallen. De kopers nemen verder alle rechten en verplichtingen over.

Dijsselbloem schrijft aan de Kamer dat de schatkist voorlopig zo'n 32 miljoen euro overhoudt aan de redding van SNS Reaal, inclusief Propertize. Het uiteindelijke bedrag hangt nog wel af van onder meer ontwikkelingen rondom SNS Bank. Die is nu nog in handen van de Staat.

De deal moet nog goedgekeurd worden door toezichthouders, maar wordt naar verwachting in september afgerond.