Nordic ID MORPHIC brengt RFID naar een nieuw niveau.

Nordic ID MORPHIC brengt RFID naar een nieuw niveau.
17-03-2010 17:13 | Algemeen | auteur de redactie
ALPHEN AAN DEN RIJN - Vorig jaar introduceerde het Finse Nordic ID de MORPHIC: een compacte, budgetvriendelijke handterminal voor datacollectie. De Morphic combineert Wlan en Bluetooth met een laser barcodescanner en kristalhelder 'touch-screen' in een robuste behuizing voor dagelijks gebruik. Hoewel in eerste instantie ontworpen voor retail gebruik (denk bijvoorbeeld aan winkel inventarisatie) bleek dat in de logistiek georienteerde Benelux de Morphic vooral wordt ingezet in deze sector.

Nordic ID is sterk in het doorontwikkelen van een platform: zo is de successvolle PL3000 handterminal gegroeid naar dé RFID combiterminal standaard van Europa. Maar ook de Morphic heeft een revisie ondergaan en heeft nu de opties om een 2D imager te gebruiken, GPRS datacommunicatie aan boord (gebruik makend van het GSM net) en de mogelijkheid om tot 8 GB microSD card -als extra geheugen- in te zetten. Dit laatste is belangrijk omdat met het standaard Windows CE6.0 operating system de mogelijkheid is ontstaan om zwaardere applicaties op de terminal te laten draaien. Bijvoorbeeld JAVA wordt dan ook meer en meer gebruikt. Verdere integratie naar GSM bellen is eenvoudig gerealiseerd omdat de Morphic al VOIP (voice over IP, telefonie over het internet) geschikt was.

De Morphic is ontwikkeld in samenwerking met 40 grote retailorganisaties, hun wensen, eisen en opmerkingen zijn al verwerkt in het huidge model. Gebleven zijn dan ook de pluspunten zoals robuustheid maar vooral de duidelijke, eenvoudige gebruikers-interface en keyboard layout. Een snelle project”roll-out”en acceptatie op de werkvloer zijn economische factoren die een steeds belangrijkere rol gaan spelen.

"Werden we eerst ingezet in de logistiek- en retail binnendienst, nu zijn we met de nieuwe Morphic ook inzetbaar in mobiele buitendienst functies, zoals afleverwerk, field-service en meteropnames", aldus Hielke van Oostrum (sales director Nordic ID ).

Hij vervolgt: "Ook noteren we hier meer en meer klanten die niet investeren in kostbaar en zeer lokaal WiFi, maar direct hun data over het algemeen beschikbare GSM netwerk versturen. Dit is een trend die in Scandinavie al een aantal jaren gaande is. De kosten voor online en realtime data zijn op deze manier absoluut beheersbaar en beduidend minder, afgezet tegen opbouw en onderhoud van een complete WLAN infrastructuur."

1 plus 1 = 3 met RFID
De afgelopen jaren is Nordic ID met de PL3000 combiterminal de absolute Europese marktleider geworden in mobiele RFID projecten. De PL3000 UHF Cross Dipole versie leest en schrijft omnidirectioneel UHF RFID tags, met de versterking van een traditionele lineaire RFID antenne. Dit resulteert in een efficiente handterminal met laag batterij gebruik, dus lange gebruikstijd (tot 26 uur op één oplading). Daarnaast communiceert de PL3000 met een interne 3-weg radio via Wlan, Edge/GPRS en Bluetooth.

Een logische verdere ontwikkeling is dan ook het instapmodel, de Morphic, dat nu is uitgerust met UHF RFID. Met een toenemend gebruik van 'item level tagging' vooral in de mode en fashion retail sector is de markt klaar voor een dergelijke terminal, vandaar dat de Morphic nu als UHF versie wordt geintroduceerd.

De afgelopen maand zijn er op een aantal Euorpese vakbeurzen al pre-productie modellen getoond en met veel enthusiasme ontvangen! De productie wordt dan ook in deze maand (maart 2010) opgestart."Waar voorheen de klacht nog wel eens kwam dat RFID handterminals te zwaar of te duur zouden zijn, hebben we met de Morphic RFID een sterke troef in handen om de markrleider te blijven in mobiele RFID toepassingen", volgens Hielke van Oostrum.

Met een listprijs van €1250 tot €1350 kunnen ook de kosten geen drempel meer zijn voor verdere doorbraak van RFID.


Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Truckoccasions

Rijverboden