Clicky


Inval bij AFE Transport vanwege drugstransporten

Inval bij AFE Transport vanwege drugstransporten [+foto's&video]
28-06-2016 20:43 | Criminaliteit | auteur Redactie [FE]

ROTTERDAM - [update 20:00 uur] Zeven panden in Rotterdam, Vlaardingen en Rhoon zijn dinsdagochtend doorzocht in een onderzoek naar grootschalige drugshandel. Bij de invallen zijn enkele tienduizenden euro’s, dure horloges, een vuurwapen en twee luxe auto’s in beslag genomen. Inmiddels zijn elf verdachten aangehouden. Dat meldde een woordvoerder van de Landelijke Eenheid.

Bij een transportbedrijf in Rotterdam legde de politie eveneens beslag op elf vrachtwagens en een bedrijfsauto. Ook is de administratie in beslag genomen

Het bedrijf, AFE Transport aan de Gantelstraat op bedrijventerrein Spaanse Polder, is gesloten en het personeel is naar huis gestuurd.

De Landelijke Recherche startte in september 2015, onder leiding van het Landelijk Parket, een onderzoek naar een Engelsman die verdacht werd van grootschalige import van drugs. De man onderhield daarvoor contact met enkele Nederlandse verdachten.

De Engelsman werd in eigen land gearresteerd. Gaandeweg verschoof de focus van het onderzoek. Het zwaartepunt kwam te liggen op het Rotterdamse transportbedrijf. De eigenaren bleken een onmisbare schakel te zijn bij het binnenhalen van containers met zeer grote partijen cocaïne.

De recherche nam gedurende het onderzoek al eerder honderden kilo’s cocaïne in beslag. Het team ontdekte op 12 april vijfhonderd kilo cocaïne die in de bodem van een container zat verborgen. De container was vervoerd naar Voorburg. Toen betrokkenen de dubbele bodem wilden openmaken, viel de politie binnen. De partij had een straatwaarde van zestien miljoen euro.

Negen verdachten, onder wie beide eigenaren van het bedrijf, zijn toen aangehouden en op veel plaatsen zijn doorzoekingen verricht. Op dit moment zitten de verdachten nog in voorlopige hechtenis.

Bij de acties, vanochtend vroeg, waren ruim tachtig agenten betrokken. Ook een eenheid van de Koninklijke Landmacht deed mee. Die is gespecialiseerd in het zoeken naar verborgen ruimtes. De twee verdachten die vanmorgen zijn aangehouden en als de organisatoren van de transporten worden beschouwd, zijn mannen van 30 en 36 jaar uit Vlaardingen.

Twee jaar geleden ontdekte vakbond FNV dat de onderneming werkte met brievenbusfirma's in Bulgarije om goedkope Bulgaarse chauffeurs te kunnen inhuren.

Foto's

  • J.Roeland
    KLG EUROPE