Clicky

 
Transport Online - FNV Transport en Logistiek: 'Keurmerk cao-naleving is wassen neus'

FNV Transport en Logistiek: 'Keurmerk cao-naleving is wassen neus'

FNV Transport en Logistiek: 'Keurmerk cao-naleving is wassen neus'
27-06-2016 17:05 | Arbeidsvoorwaarden | auteur Redactie [FE]

UTRECHT - Het keurmerk voor cao-naleving van de werkgevers en de opdrachtgevers in de transportsector is betekenisloos als dat niet gepaard gaat met tariefsverhogingen zegt FNV Transport en Logistiek. Vorige week kondigden de werkgeversorganisaties aan een Keurmerk voor cao-naleving te lanceren.

Egon Groen, bestuurder FNV Transport en Logistiek: "In de transportsector staan de tarieven al jaren onder druk doordat transportondernemingen zich door hun opdrachtgevers onderling laten uitspelen. Hierdoor zijn de marges zeer bescheiden en laat de cao-naleving te wensen over. Jaarlijks voeren wij circa duizend individuele juridische procedures en honderden collectieve nalevingszaken."

Slechte cao-naleving door lage tarieven

Mede hierdoor heeft FNV Transport en Logistiek lang gepleit voor ketenaansprakelijkheid van cao-naleving. Vanaf 1 juli 2016 staat die ketenaansprakelijkheid in de wet. Groen: "Als tarieven zo laag zijn dat je kunt uitrekenen dat je daar de cao niet mee kunt naleven, hebben ook opdrachtgevers een verantwoordelijkheid. Wij zijn vastbesloten om opdrachtgevers daar ook aan te houden."

Keurmerk van en voor werkgevers is wassen neus

FNV Transport en Logistiek plaatst vraagtekens bij de effectiviteit van het door TLN en EVO gelanceerde keurmerk. Groen: "Het is net als ‘wij van WC eend raden WC eend aan’.  De werknemers hebben niks aan zo’n keurmerk. Of de werkgever leeft de cao goed na en dan is een keurmerk overbodig of de werkgever leeft de cao niet na en dan zal de FNV naar de rechter stappen om naleving af te dwingen."Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,989
Diesel1,752

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions