Clicky


'Schade noodweer veel groter dan gedacht'

'Schade noodweer veel groter dan gedacht'
27-06-2016 13:54 | Financieel | auteur ANP

SOMEREN - Het recente noodweer in het zuidoosten van het land heeft veel meer schade veroorzaakt dan tot nu toe gedacht. Alleen al in Someren, vlak bij Eindhoven, worden de kosten door getroffen boeren en tuinders geraamd op een half miljard euro.

Extreem noodweer met hagelstenen zo groot als tennisballen zorgde eind vorige week voor een golf van vernieling in de regio, die al de hele maand met wateroverlast kampt. Van veel stallen en kassen in Someren is bijna geen dakdeel meer heel.

"Het wordt steeds meer bekend wat de gevolgen zijn. Hoeveel bedrijven, auto's en huizen zijn getroffen. Zo komen wij tot dat bedrag'', bevestigde de plaatselijke voorzitter Henriëtte Driessen van boerenorganisatie ZLTO maandag na berichtgeving van het Eindhovens Dagblad. ZLTO schatte de schade in heel Brabant eerder op minstens 100 miljoen euro.

Maandagmiddag vindt in Someren ook een crisisoverleg plaats tussen boeren, verzekeraars en het ministerie van Economische Zaken. Het probleem is dat een groot deel van alle schade waarschijnlijk niet gedekt is door verzekeraars. De boeren willen daarom dat de overheid ook meebetaalt. Driessen van ZLTO vreest dat zonder financiële hulp uit Den Haag mogelijk meerdere bedrijven failliet zullen gaan.