Transport Online - Bloemenexporteurs willen snel duidelijkheid

Bloemenexporteurs willen snel duidelijkheid

Bloemenexporteurs willen snel duidelijkheid
27-06-2016 13:21 | Politiek | auteur ANP

AALSMEER - Exporteurs van bloemen en planten willen snel duidelijkheid over de gevolgen van het aanstaande vertrek van de Britten uit de Europese Unie. De vrees bestaat dat er tijdrovende grenscontroles komen, of dat er wijzigingen worden doorgevoerd in de richtlijnen over de invoer van bloemen en planten.

Volgens Lex Ebus, interim-voorzitter van branchevereniging VGB, dempt de onzekerheid het vertrouwen. "Daarom is het voor alle partijen belangrijk om afspraken te maken over nieuwe handelsverdragen."

Groot-Brittannië is volgens de VGB met een aandeel van 17 procent het tweede exportland voor bloemen en planten vanuit Nederland. Vorig jaar steeg de exportwaarde met 112 miljoen euro tot een recordbedrag 925 miljoen euro.

Groothandelaren verwachten voor dit jaar een terugval in de uitvoer, omdat er een directe link is tussen het consumentenvertrouwen en de aanschaf van bloemen en planten. Direct na de uitslag van het referendum zakte de koers van het Britse pond waarmee voor Britse consumenten buitenlandse producten fors duurder werden. Dit was volgens de VGB direct merkbaar in de daghandel in bloemen en planten.

In de Nederlandse bloemen- en plantengroothandel zijn direct ruim 2000 banen gemoeid met de handel met Engeland. Indirect komt dat neer op zo'n 10.000 werknemers.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,909
Diesel1,556

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen