Clicky


CDA voor particuliere beveiligers op schepen

CDA voor particuliere beveiligers op schepen
23-06-2016 23:01 | Piraterij | auteur ANP

DEN HAAG - Het CDA wil nu toch bewapende particuliere beveiligers op koopvaardijschepen toestaan als bescherming tegen piraten. Maar de stap van de christendemocraten helpt het kabinet nog niet aan de noodzakelijke meerderheid.

Al zeker tien jaar wordt over het onderwerp gesproken, maar dit kabinet schaarde zich achter het plan. De Kamer inclusief regeringspartij PvdA wil echter dat het geweldsmonopolie in handen van de overheid blijft. Nu beschermt de marine de schepen als die langs Somalië varen.

Volgens Raymond Knops (CDA) is de situatie de afgelopen twee jaar gewijzigd. Zo kan een flink deel van de markt niet door de marine worden beveiligd. Bovendien laten steeds meer landen particuliere beveiligers toe waardoor Nederlandse reders op achterstand worden gezet, zei hij donderdag in de Kamer.

Mocht toch nog een meerderheid zich achter het kabinet scharen, dan duurt het nog ,,een fikse tijd" voordat er een wetsvoorstel ligt. Daar gaan maanden overheen, zei minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie). Hij heeft nog zo'n 360 wetten op de plank liggen die moeten worden afgerond.

Het kabinet had al de steun van onder meer VVD, PVV en SGP. "Ik heb geen waardering voor de voortgang van dit dossier", sneerde Fred Teeven (VVD). Maar als het voorstel er zoals het er nu naar uitziet in deze kabinetsperiode niet doorkomt, zullen de liberalen het na de verkiezingen volgend jaar zeker weer op de agenda zetten.