Clicky


Goederenvervoer over water in een stroomversnelling

Goederenvervoer over water in een stroomversnelling
23-06-2016 17:19 | Algemeen | auteur Redactie [FE]

ROTTERDAM - De bijeenkomst Goederenvervoer over Water in een stroomversnelling was woensdag 22 juni 2016 in het Wereldmuseum in Rotterdam. Gedeputeerde  Rik Janssen deed de aftrap van de bijeenkomst en riep de aanwezige vervoerders, verladers en ondernemers op om kansen voor een slimmere logistiek, een schonere binnenvaart en een sterkere economie te benutten.

Slimmer, schoner, sterker

Om aan de huidige en toekomstige vraag van verladers en vervoerders te kunnen voldoen en om goederenvervoer over water in te zetten als volwaardige vervoersmodaliteit moet het bestaande waterwegennetwerk zo goed en efficiënt mogelijk benut worden. En slim functioneren met weg en spoor. Want de bevolking groeit net als de vraag naar producten, terwijl de daarbij behorende noodzakelijk aanpassingen aan de infrastructuur uitblijven.

Het beter benutten van de bestaande infrastructuur is dus noodzakelijk. Dat is mogelijk met een optimale inzet van alle vervoersmodaliteiten: weg, spoor en goederenvervoer over water. De provincie hecht veel waarde aan een gezonde leefomgeving. Vervoer over water is traditioneel een duurzame vervoersmodaliteit, maar de verduurzaming verloopt traag, de sector staat voor grote uitdagingen om de slag naar vergroening door te zetten. De provincie helpt hierin mee. De provincie wil haar positie als binnenvaartprovincie en economische meerwaarde als logistieke hotspot behouden en versterken. Daarbij is goederenvervoer over water een onmisbare modaliteit.

Kansen

Tijdens de bijeenkomst op 22 juni zijn ontwikkelingen en ideeën over goederenvervoer over water gedeeld. Thema’s die naar voren kwamen waren vergaande digitalisering van de logistieke keten, de financiële uitdaging, de vergroeningsuitdaging van de eigen vloot met nieuwe regelgeving, de vergroeningsuitdaging door het bundelen van goederenstromen. Vervoerders, verladers en binnenvaart hebben laten zien hoe zij in dat kader kansen die er liggen willen benutten. Nieuwe en bestaande projecten zijn in de vorm van ‘kansen’ gepresenteerd en besproken.

Een mooi voorbeeld van een bestaand project is de samenwerking tussen Zeeman en Heineken om ‘legecontainerkilometers’ over de Gouwe te reduceren. Dat wordt eenvoudig georganiseerd  door het brengen van een lading bij de één en halen van een lading bij de ander te combineren op één schip. Zo liggen er meer kansen  voor een slimmer, schoner en sterker goederenvervoer over water.
 
Op verschillende niveaus - Europees, landelijk, regionaal en lokaal - is men op zoek naar vernieuwing en versterking en zijn al initiatieven ontplooid. Deze initiatieven kunnen een steun in de rug goed gebruiken. Bovendien creëren de partijen met het juiste netwerk, kennis en expertise meer kansen om tot een succesvolle oplossing te komen. De provincie wil samen met hen de kansen onderzoeken en oppakken om deze beweging te versnellen.
 
Rik Janssen: "22 juni 2016 zie ik als een volgende concrete stap in de ontwikkeling van een programma voor goederenvervoer over Water. Met dit programma wil ik samen met partners lopende projecten in het kader van goederenvervoer over water met elkaar verbinden en in een stroomversnelling brengen, plus nieuwe projecten starten."
 
De provincie wil bijdragen aan het wegnemen van drempels, het koppelen van partijen en meedenken en meedoen met initiatieven uit de markt. Een voorbeeld hiervan is de inzet van de provincie met betrekking tot het behoud van aanlegplaatsen en natte bedrijventerreinen. Regelmatig wordt verzocht de bestemming van deze locaties om te zetten naar bijvoorbeeld woningbouw.

Maar voor het goederenvervoer over water is het juist van belang dat strategische locaties toegankelijk blijven vanaf het water en de wal. Door het koppelen van partijen en projecten en het intensief samenwerken, wordt een betere doorstroming van goederen over water en een betere ruimtelijke planning gestimuleerd.

Afspraken

De bijeenkomst is afgesloten met een tekenimpressie van de kansen en de handtekening van de aanwezige partijen om samen aan de slag te gaan. De constatering dat we allemaal in dezelfde richting de oplossingen zoeken en dat het goed is om met elkaar nu de schouders eronder te zetten en aan de slag te gaan werd breed gedeeld. 

Gedeputeerde Rik Janssen heeft opgeroepen om per kans vooral het gesprek voort te zetten. Ook de provincie heeft daarin een rol. Partijen moeten elkaar vooral blijven inspireren. De provincie wil graag het netwerk, in deze of andere samenstelling over een jaar uitnodigen om te zien hoe doorgepakt is en welke nieuwe kansen er liggen.