Clicky


Transportbedrijven in problemen door Frans minimumloon

Transportbedrijven in problemen door Frans minimumloon
23-06-2016 17:00 | Bedrijfsnieuws | auteur Redactie [FE]

ZOETERMEER - Nederlandse transporteurs dreigen in de problemen te komen in Frankrijk. Over een week, op 1 juli aanstaande, voert Frankrijk een minimumloon in, dat ook van toepassing is op buitenlanders. Iedere chauffeur die in Frankrijk komt moet bij de Franse arbeidsinspectie geregistreerd staan.

Bovendien moeten alle buitenlandse ondernemers een Franse vertegenwoordiger hebben aangesteld die toeziet op naleving. De Franse overheid is absoluut niet klaar voor de invoering, maar wil wel gaan handhaven. TLN heeft zowel Minister Asscher als EU Commissievoorzitter Juncker met klem verzocht invoering uit te stellen.

Overheid in gebreke

De Franse overheid is zelf nog niet klaar voor de invoering van de wet. Zo zijn de verplichte registratieformulieren zijn nog niet klaar. TLN heeft ook geprobeerd contact te leggen met de Franse arbeidsinspectie, maar die is nog niet op de hoogte van de veranderingen.

Bovendien is het voor een Nederlands bedrijf vrijwel onmogelijk om binnen een week een in Frankrijk gevestigde vertegenwoordiger te vinden en in te huren. Ondanks deze problemen zijn Franse controle-instanties van plan gewoon te gaan controleren vanaf 1 juli. Sta je niet geregistreerd: € 4.000 boete, geen vertegenwoordiger benoemd, € 750 boete.

Internationaal probleem

Dit is geen Nederlands probleem. Zusterorganisaties van TLN in België, Duitsland en Groot-Brittannië laten eenzelfde geluid horen. Het Benelux transport overleg heeft het probleem ook aangekaart bij Commissievoorzitter Juncker.

Privacy

Tot slot maakt TLN zich grote zorgen over de privacy. Ondernemers moeten gedwongen alle salarisstroken, arbeidscontracten en loonbetalingen van hun chauffeurs vooraf aan de Franse vertegenwoordiger toesturen.

De Franse wet stelt minimale eisen aan de vertegenwoordiger. Hij/zij moet 24/7 paraat staan, in Frankrijk wonen en Frans kunnen spreken. De Franse overheid weigert namelijk direct met het buitenlandse bedrijf te spreken.

Er wordt geen enkele eis gesteld aan de privacy. Ondernemers moeten dus gevoelige informatie ter beschikking stellen zonder enige garantie dat er goed wordt omgegaan met deze informatie.