Clicky


Bergingsoperatie straaljager F-5 Bitgum van start

Bergingsoperatie straaljager F-5 Bitgum van start
22-06-2016 19:11 | Ongevallen | auteur Redactie [FE]

BITGUM - De luchtmacht is begonnen met de bergingsoperatie van het Zwitserse vliegtuig dat eerder deze maand neerstortte bij Bitgum.

Donderdag 9 juni 2016 storte een straaljager, een F-5, van Patrouille Suisse neer nabij De Bodde in Bitgum. Na het neerstorten van de straaljager is het gebied rondom De Bodde afgezet. Het gebied wordt bewaakt door personeel van Defensie in afwachting van de bergingswerkzaamheden.

Defensie gaat samen met de firma Leemans uit Vriezeveen de bergings- en herstelwerkzaamheden uitvoeren. Het verwachte tijdspad beslaat naar verwachting zes weken. Dit is afhankelijk van onder andere het weer en de technische voortgang.



De werkzaamheden bestaan onder andere uit het creëren van een tijdelijke aanrijroute op het terrein van het bedrijf Vink Sion B.V., voor zwaar transport. Vanaf de Sânwei wordt hiervoor een tijdelijke dam aangelegd. Deze ingang zal worden bewaakt door defensie. Daarnaast worden er milieu- en bodemonderzoeken uitgevoerd door de firma Leemans. Daarna kan het vliegtuig zorgvuldig worden geborgen en vervoerd  naar de vliegbasis Woensdrecht voor forensisch onderzoek. Aansluitend wordt het terrein gesaneerd en hersteld.

Tijdens de uitvoering van de werkzaamheden wordt de bergingslocatie bewaakt. Natuurlijk kunnen bewoners, medewerkers en bestemmingsverkeer de rest van het gebied wel gewoon betreden. Er wordt door Defensie en de firma Leemans zoveel mogelijk rekening met de omwonenden gehouden en er worden maatregelen genomen om eventuele overlast te beperken, meldt de gemeente Menameradeel.