Clicky


 


Duikers halen 2000 kg visnetten uit Noordzee

Duikers halen 2000 kg visnetten uit Noordzee
19-06-2016 14:46 | Binnenland | auteur ANP

SCHEVENINGEN - Duikers hebben de afgelopen negen dagen 2000 kilogram visnetten uit de Noordzee gehaald. Tijdens de Expeditie Zuid doken ze op vijf wrakken op de zogeheten Bruine Bank en de zuidelijke Noordzee. Ze keerden zondag met het afval terug in de haven van Scheveningen. Dat heeft Duik de Noordzee schoon, een groep duikers die zich inzet voor een schonere Noordzee, laten weten.

Tijdens de expeditie zijn zoveel mogelijk verloren visnetten, lood en kunstaas op de Noordzeewrakken verwijderd. De netten en vishaken vormen een ernstige bedreiging voor het onderwaterleven.Ook hebben duikers onder- en bovenwater tientallen levende dieren bevrijd die in deze netten vast zijn komen te zitten.

Vanwege het ongeval waarbij vorige week zondag een 64-jarige duikster om het leven kwam zijn er wel wat minder duiken gemaakt dan vooraf de bedoeling was.

Tijdens de de expeditie is ook de biodiversiteit van de scheepswrakken gemonitord Op elk wrak zijn door de biologen en andere duikers de verschillende vissen, krabben en anemonen geteld. Ook werd een sierlijk klein naaktslakje, het ‘goudstipje’ (Cumanotus beaumonti) aangetroffen. Dit slakje is in Nederland slecht twee keer eerder waargenomen. Ook is DNA verzameld voor een databank.

Verder is er gezocht naar de vermiste Nederlandse onderzeeër, de O13. Deze is aan het begin van de Tweede Wereldoorlog gezonken en is de laatste nog vermiste Nederlandse onderzeeër. De O13 is niet gevonden.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,291
Diesel2,105

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions