Clicky


Aangifte FNV tegen Martin Wismans BV

Aangifte FNV tegen Martin Wismans BV
17-06-2016 17:03 | Arbeidsvoorwaarden | auteur Redactie [FE]

VENLO - FNV gaat aangifte doen tegen transportonderneming Martin Wismans uit Venlo wegens uitbuiting van Filipijnse vrachtwagenchauffeurs.

Edwin Atema van FNV - Stichting VNB onderzocht de zaak in samenwerking met dagblad De Limburger. "We hebben de hele constructie blootgelegd en kunnen niet anders concluderen dan dat we hier te maken hebben met arbeidsuitbuiting in strafrechtelijke zin."

Sociaal economisch aan vrachtauto vastgeketend

De Filipijnen rijden voor het Nederlandse transportbedrijf via brievenbusfirma’s in Slowakije. De chauffeurs leven al maanden in hun vrachtwagens, moeten rij- en rusttijdenwetgeving overtreden en zijn sociaal economisch aan hun vrachtauto’s vastgeketend. Zelfs het in de arbeidscontracten opgenomen loon van nog geen 700 euro per maand wordt niet geheel uitbetaald.

'Doorgeslagen marktmechanisme'

De Filipijnse chauffeurs zijn aan het ‘overleven’, maar rijden wel met vrachtwagens van 50 ton over onze wegen. Atema: "Zie hier de rekening die werknemers, bonafide ondernemers en uiteindelijk de gehele maatschappij gepresenteerd krijgen van het Europese doorgeslagen marktmechanisme waarin een werkwijze als deze eenvoudig opgezet kan worden."

In een andere door FNV aanhangig gemaakte zaak van arbeidsuitbuiting worden komende week bij de rechtbank in Rotterdam drie uitgebuite Hongaars en Servische vrachtwagenchauffeurs van het bedrijf SC Express gehoord als slachtoffer. Op arbeidsuitbuiting staat gevangenisstraf.