Clicky


Kamp blijft bij proefboringen Schiermonnikoog

Kamp blijft bij proefboringen Schiermonnikoog
16-06-2016 13:26 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - De twee tijdelijke proefboringen naar gas bij Schiermonnikoog gaan gewoon door. Maar het is volgens minister Henk Kamp (Economische Zaken) nog lang niet zeker dat er bij Schiermonnikoog inderdaad gas gewonnen gaat worden.

"Het kan heel goed zijn dat als er gas zit, dat we het dan toch niet gaat doen. Maar het is geen goede zaak om daar nu al op vooruit te lopen’’, stelde de minister donderdag in de Tweede Kamer. Kamp hield Kamerleden voor dat het niet goed is "om iedere keer als er nu een klein veld aan de orde is 'nee' te zeggen’’.

De Kamer verzet zich tegen proefboringen bij Schiermonnikoog en keerde zich eerder tegen mogelijke gasboringen bij Terschelling, omdat het niet de bedoeling is dat er in natuur naar gas wordt geboord.

Kamp benadrukt dat hij zich echt aan de procedures houdt, aanvragen zorgvuldig beoordeelt en geen trucjes uithaalt. "Wij hebben in wetten vastgelegd hoe ik met vergunningsaanvragen moet omgaan en dat is omdat het hier geen bananenrepubliek is.'' PvdA’er Jan Vos vindt het maar raar. "Hoezo geef je toestemming voor een proefboring terwijl je weet dat we de gaswinning daar nooit gaan toestaan."

Kleine gasvelden zijn volgens Kamp om verschillende redenen belangrijk. Ze zijn goed voor 4000 directe arbeidsplaatsen, leveren de overheid elk jaar ruim 1 miljard euro op en zorgen ervoor dat Nederland minder afhankelijk is van gas uit het buitenland.

De Waddenvereniging is blij met de steun uit de Kamer. ,,Het is fantastisch om te merken dat zo veel politiek partijen ons en de bevolking van Schiermonnikoog steunen'', aldus een woordvoerder. Wel wil hij eerst de stemming op dinsdag afwachten, maar hij hoopt dat het gaat zoals met de proefboringen bij Terschelling. De vereniging wil graag dat een verbod op proefboringen in het unieke natuurgebied in de Mijnbouwwet komt, waarover deze maand nog wordt gesproken.

Schiermonnikoog reageert strijdvaardig op Kamp. "Zo kennen we ijzeren Henk. We laten alles juridisch uitplooien en zullen alles uit de kast halen om de proefboringen te verhinderen'', aldus wethouder Jan Dijkstra.