Transport Online - Waterstand Rijn stijgt weer

Waterstand Rijn stijgt weer

Waterstand Rijn stijgt weer
16-06-2016 11:36 | Algemeen | auteur Redactie [FE]

DEN HAAG - De waterstand van de Rijn stijgt opnieuw. Eerder deze maand was ook al sprake van verhoogde waterstanden op de Rijn, vorige week daalde de waterstand weer.

Onder invloed van nieuwe regenval in Zwitserland en Midden- en Zuid-Duitsland wordt op donderdag 16 juni opnieuw de waterstand van 12 m boven NAP bij Lobith overschreden. Enkele lager gelegen uiterwaarden kunnen dan wederom onder water lopen.

Verwachting

De verwachting is dat de waterstand van de Rijn de komende dagen verder stijgt. In het weekend wordt een waterstand van circa 12,30 m boven NAP bij Lobith verwacht. De verwachtingen voor na het weekend zijn onzeker en afhankelijk van verdere neerslag. Wanneer hevige neerslag in het stroomgebied van de Rijn uitblijft, zullen de waterstanden na het weekend dalen. Bij aanhoudende neerslag stijgt de waterstand na het weekend licht verder.

Bijzonder voor de tijd van het jaar

Van hoogwater op de Rijn is geen sprake. Daarvan spreken we als de waterstand bij Lobith 14 m boven NAP is en verwacht wordt dat een waterstand van 15 m wordt bereikt. Dat is nu niet het geval. Echter, de huidige situatie is bijzonder voor de tijd van het jaar. Waterstanden boven de 12 m bij Lobith komen in de zomer maar weinig voor. Eerder gebeurde dit in juni 2013, toen werd een maximale waterstand van NAP +13,62 m bereikt. Andere zomers met hoge waterstanden op de Rijn waren 1970 en 1983.

Maatregelen

Rijkswaterstaat heeft begin juni de stuwen in de Nederrijn en Lek geopend. De stuwen bij Driel, Amerongen en Hagestein blijven ook de komende periode nog open om de afvoercapaciteit van de Rijn te vergroten. Pas wanneer de waterstand bij Lobith zakt kunnen de stuwen weer dicht. Snelle afvoer richting zee is dan niet meer nodig.Rijverboden

LET OP: Extra rijverboden rondom Pinksteren:
> Klik Hier! <

De rijverboden voor deze week: maandag 25 mei t/m zondag 31 mei

Alle Rijverboden
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,623
Diesel1,297

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Truckoccasions